Arome care ne fac fericiti

ulei_lavandaCheia fericirii s-ar putea afla la indemana nostru. Pentru majoritatea oamenilor, un miros specific nu este doar un miros, ci o amintire. Dar, în afară de capacitatea anumitor arome de a reînvia amintiri, unele mirosuri pot avea beneficii extraordinare pentru minte și corp.

Mirosul de brad – Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto au descoperit că mirosul de brad atenuează stările de anxietate și elimină stresul, îndemnând corpul să se relaxeze.

Mirosul de citrice – Dacă vă simțiți lipsiți de energie, mirosiți o lămâie sau o portocală – mirosul de citrice reduce stresul și crește nivelul de energie și vigilență.

Mirosul de loțiune de plajă – Dacă aroma loțiunii de plajă vă aduce aminte de zilele însorite la plajă, ei bine, nu sunteți singurii. Acest miros are un efect pozitiv asupra creierului, întrucât tindem să corelăm mirosul cu ideea de vacanță, adică o perioadă lipsită de stres, când ne simțim întotdeauna mai relaxați și mai fericiți.

Mirosul de iarbă proaspăt tăiată – Cercetătorii au descoperit că iarbă eliberează un compus chimic în momentul tăierii, acel miros specific care ne face să ne simțim mai veseli și mai relaxați.

Mirosul de lavandă – Mirosul de lavandă ajută foarte mult persoanele anxioase, aroma având darul de a relaxa, de a reda optimismul și calmul. În plus, mirosul de lavandă combate durerile de cap și este ideal pentru obținerea unui somn liniștit.

Mirosul de rozmarin – Studiile au dovedit că mirosul de rozmarin crește performanțele intelectuale și ajută la împrospătarea memoriei, în special în cazul adulților.

Mirosul de mentă – Aroma uleiului de mentă generează o stare de spirit pozitivă și tonică, ajutând la revigorarea minții și corpului.

Studiile au arătat că atleții expuși la mirosul de mentă și-au îmbunătățit performanțele sportive, precum și respirația.

Mirosul de vanilie – Aroma de vanilie elimină stările de apatie și nervozitate, generând, în schimb, o stare de bine și de relaxare. Efectul de relaxare al mirosului de vanilie s-ar putea datora faptului că acesta readuce în minte emoţiile pozitive ale copilăriei.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*