Muzica ne imbunatateste starea psihica

imusicMuzica ocupa un loc important in viata noastra, ba mai mult, asa dupa cum s-a demonstrat in ultimii ani vibratiile muzicale influenteaza si viata plantelor si a animalelor. Stim cu totii ca muzica preferata ne produce o stare emotionala pozitiva, ne calmeaza. Terapia prin muzica este deja asociata unor tratamente ce vizeza vindecarea unor afectiuni.

Cu siguranta fiecare om a observat faptul ca muzica ii schimba starea de spirit, il face sa fie mai vesel sau sa se relaxeze mai ales daca asculta melodiile preferate.

Desigur exista posibilitatea ca muzica sa aiba si un efect invers, sa induca o stare de tristete, daca se aleg melodii de alt gen. Insa ideea este de a asculta muzica vesela care sa relaxeze.

Acest lucru trebuie facut inca de dimineata, astfel se va incepe ziua mai bine, relaxat, cu o atitudine pozitiva, plin de energie. Foarte importanta este alegerea melodiilor, acestea trebuie sa fie pe placul persoanei respective, sa ii dea o stare psiho-emotionala buna, sa o faca fericita. Este posibil ca impactul sa fie negativ daca se aleg piese muzicale necorespunzatoare.

Daca va intrebati ce e mai important: sa asculti muzica sau sa o practici, e bine de stiut ca ambele activitati sunt benefice. Ascultarea muzicii preferate are ca beneficii: imbunatatirea gandirii abstracte, a creativitatii, a nivelului de energie, a ritmului cardiac, a nivelului de stres. Cand ascultam muzica se secreta dopamina, o substanta care ne ajuta sa fim bine-dispusi si ne ajuta sa ne eliberam de stres.

Mai aproape de vremurile noastre, dupa formarea psihologiei ca stiinta, a aparut si un intens interes in ceea ce priveste efectul muzicii asupra psihicului uman si asupra starilor in care diversi compozitori au reusit sa creeze opere muzicale, devenite repere mondiale in domeniu, cu dorinta de a afla cum anume se transmite o stare, prin sunete, de la autorul unei compozitii spre publicul ascultator si care este raspunsul ascultatorilor, la nivel psihic, fata de melodiile ascultate.

Adauga un comentariu

*