Semnificatiile zilei de 22 martie

22-martie_ziua-mondiala-a-apeiAstazi este Ziua Mondiala a Apei instituita la 22 decembrie 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro. In România, aceasta zi se sarbatoreste din 1993. Aceasta zi are ca scop aducerea in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor mondiale de apa. Sarbatoarea este de o importanta majora mai ales pentru ca apa este una din resursele indispensabile vietii. Henri Coanda afirma ca “Secretul longevitatii e apa pe care o consumam”, insa putem adauga ca este si motorul esential al existentei umane.

In 1312 Papa Clement al V-lea va desfiinta, la cererea regelui Frantei, Filip al IV-lea cel Frumos, Ordinul Templierilor, ale caror bunuri vor fi trecut in stapanirea regelui.

In 1884 are loc, la Teatrul National, premiera piesei lui Vasile Alecsandri, “Fântâna Blanduziei”, cu nume mari ale scenei românesti – Constantin Nottara si Aristizza Romanescu.

In 1912 se aproba legea si statutele pentru infiintarea “Societatii Scriitorilor Români”.

In 1926 se infiinteaza “Federatia Româna de Box”.

In 1943 are loc premiera filmului “O noapte furtunoasa”, ecranizarea celebrei comedii a lui I. L. Caragiale, in regia lui Jean Georgescu si cu actori ca Radu Beligan si Alexandru Giugaru.

In 1995 cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pamânt dupa 438 de zile in spatiu, un record in domeniu.

In 1868 se naste Mihail Dragomirescu, estetician, teoretician al literaturii si critic literar; in 1903, Virgil Gheorghiu – poet, eseist, muzicolog si pianist român; in 1931, Burton Richter – fizican american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1976; in 1937, Emerich Jenei – fotbalist si antrenor român; in 1951, Tora Vasilescu – actrita româna de teatru si film; in 1981, Mirel Radoi – fotbalist român, iar in 1982, Ovidiu Petre – fotbalist român.

In 1832 moare Johann Wolfgang von Goethe, poet, dramaturg si prozator german; in 1999, Valeriu Cristea – critic literar; in 2001, William Hanna – copresedinte si cofondator al studiourilor “Hanna Barbera”, iar in 2010, James W. Black – medic si farmacolog scotian, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1988 pentru inventarea propranololului si sintetizarea cimetidinei.

Adauga un comentariu

*