Semnificatiile zilei de 15 martie

protectia_consumatorului__sursa_timnews_ro_94937600Astazi este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, zi care isi doreste sa constientizeze largul public despre importanta cunoasterii si protejarii drepturilor cetatenilor in calitatea lor de consumatori. Data a fost aleasa pentru a celebra discursul tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care definea, pentru prima data, drepturile consumatorului. “Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti. Consumatorii reprezinta cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, este singurul grup important ale carui opinii nu sunt auzite foarte des”, sublinia Kennedy in discursul sau. Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrata pentru prima data pe 15 martie 1983.

In anul 44 i.Hr. Imparatul Roman Iuliu Cezar este asasinat de Marcus Brutus, Decimus Brutus si alti cativa senatori romani.

In 1876 apare, la Bucuresti, ziarul “Timpul”, organul de presa al Partidului Conservator, la care vor lucra Mihai Eminescu, Ion Slavici si I.L. Caragiale.

In 1892 este patentata prima scara rulanta din lume de catre Jesse W. Reno din New York.

In 1892 este fondat clubul de fotbal F.C. Liverpool.

In 1906 ia fiinta compania britanica de automobile Rolls Royce.

In 1964 echipa de handbal masculin a României castiga Campionatul Mondial din Cehoslovacia dupa ce invinge in finala echipa Suediei cu scorul de 25 – 22 si devine astfel pentru a doua oara campioana mondiala.

In 1974 este efectuat primul zbor cu primul deltaplan românesc, AK-22, de catre Arpad Kiss, pilot planorist.

In 1991 este infiintata Fundatia Europeana “Nicolae Titulescu” cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula si intretine interesul pentru viata si activitatea diplomatica a lui Nicolae Titulescu.

In 1996 ONU lanseaza proiectul “Initiativa speciala privind Africa”, pentru salvarea Africii de la subdezvoltare, prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani si mobilizarea agentiilor impotriva saraciei si maladiilor.

In 2004 oamenii de stiinta raporteaza descoperirea Sednei, cel mai distant obiect din sistemul solar observat pana acum.

In 1812 se naste Maria Burada, prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru; in 1830, Paul Heyse – scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1910; in 1951, Viorela Filip – solista vocala româna, iar in 1964, Ion Mihalache – pictor român.

In 1940 moare Nae Ionescu, filosof, logician, publicist si pedagog; in 1962, Arthur Holly Compton – fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1927 pentru descoperirea efectului care ii poarta numele; in  1964, Al.O.Teodoreanu (Pastorel) – poet si prozator; in 1977, Tudor Mainescu – poet, prozator satiric si epigramist, iar in 2004, John Pople – chimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1998.

Adauga un comentariu

*