Ce semnificații mai au sărbătorilor de iarnă

downloadSărbătorile de iarnă sunt percepute în funcţie de starea psihică sau chiar fizică şi de ceea ce mai înseamnă, cu adevărat, spiritul Crăciunului pentru fiecare dintre noi. Când eram mică şi mirosea în toată casa a cozonaci şi a portocale, ştiam clar că a venit Crăciunul. Şi dacă era Crăciun, venea şi Moş Crăciun, se facea bradul. Apoi a venit Moş Crăciun.

Cum înţelegem Crăciunul

Pentru unii, Crăciunul este un moment de veselie, fericire şi reîntâlnire cu familia. Pentru alţii însă, totul se rezumă la un brad ponosit sau la luminiţele dintr-un pom imaginar, stinse de singurătatea din suflet.

Unii dintre noi poate îşi asumă singurătatea respectând anumite reguli sau principii de viaţă de la care nu vor să se abată. Ei îşi vor găsi, probabil, modul personal cu care să treacă peste sărbători.

Alţii le respectă după un specific de ei ales sau impus (cum ar fi vizitarea familiei). Când merg la rude sau apropiaţi, Crăciunul devine astfel un prilej de comunicare, de apropiere şi de armonie.

Dăruieşte şi vei fi mai împlinit!

Crăciunul nu îşi pierde semnificaţia, dar percepţia socială este în continuă mişcare şi atunci şi semnificaţia capătă noi valenţe sau renunţă la altele. El continuă să fie o sărbătoare a bucuriei, a reîntâlnirilor, a dăruirii, nu doar a Naşterii Domnului. Din acest motiv, poate copiii ar trebui mai întâi să înveţe să dăruiască decât să primească. Sau să înveţe cum să-şi facă singur o jucărie a lui.

Dacă se va obişnui să primească jucării mereu, se va aştepta tot timpul ca lumea să-i ofere diverse lucruri pentru ca lui şi numai lui să-i fie bine.

Pentru unii, a dărui înseamnă a primi daruri sau a oferi celor dragi, pentru alţii a dărui are un sens mult mai profund creştin, a fi bun cu cineva care nu te va cunoaşte vreodată sau a încerca să aduci bucurie unor oameni care suferă sau au nevoi existenţiale, de supravieţuire.

Fiecare visează la ceva

Aşteptările de Crăciun ale fiecăruia dintre noi diferă, evident, de la individ la individ. Unii poate vor copii, alţii un serviciu mai bine plătit. Unii vor să termine facultatea, alţii să se căsătorească. Fie că e vorba de plan personal sau profesional, orice om, indiferent de vârstă, speră, ca Moş Crăciun să-i aducă acel „ceva” prin care să se poată realiza, să se poată simţi împlinit.

Important este să fii sincer cu tine însuţi şi să-ţi doreşti ceva care poate fi realizabil. Pentru că altfel, neîmplinirea unui vis, ireal şi iraţional, care prinde dimensiuni în mintea ta, poate însemna o mare prăbuşire. Iar efectele asupra psihicului tău se pot transforma în depresie. În loc să-ţi plângi de milă, poate n-ar fi rău să încerci să-i ajuţi pe alţii sau să-ţi faci noi prieteni şi să trăieşti experienţe desoebite.

Este firesc însă ca tinerii să nu se raporteze la Crăciun în mod tradiţional. Ei îşi vor găsi aceste valori în timp, pe măsură ce vor înainta în vârstă şi îşi vor redefini priorităţile.

Singurătatea, cea mai problematică

Singurătatea poate deveni problematică pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Dacă în rest e mai uşor să îţi petreci timpul între serviciu şi casă şi poţi uita uşor de părţi ale vieţii tale la care nu vrei să te uiţi, sărbătorile de iarnă aduc mult timp liber şi multe întâlniri de familie. Ele îţi pot crea uşor sentimentul de singurătate şi excludere socială.

Dacă îţi poţi permite să faci lucrurile pe care ţi le doreşti, atunci poate fi suficient să descoperi un oraş nou, un loc nou, să încerci ceva diferit. Când însă acest lucru nu e posibil şi în tine există şi dorinţa neîmplinită de a fi alături de cineva, atunci singurătatea poate deveni apăsătoare. Depresia de sărbători este mai întâlnită decât am crede şi unii abia aşteaptă să se întoarcă la serviciu, pentru a reintra în rutină.

Dintr-o astfel de situaţie, spiritul sărbătorilor este cel care te poate şi salva, aşa cum te poate „ajuta” să te prăbuşeşti: foloseşte ocazia pentru a ajuta pe alţii mai degrabă decât a-ţi plânge de milă. Poţi să îţi faci propriile ritualuri de sărbători, să ieşi, să îţi faci planuri realiste şi primii paşi către îndeplinirea lor, să fii deschis la noi prieteni şi noi experienţe.

Adauga un comentariu

*