Semnificatiile zilei de 5 decembrie

STAstazi este Ziua Internationala a Voluntarilor, zi promulgate de Adunarea Generala a ONU in 1985. Anul 2001 a fost declarat Anul International al Voluntarilor. Adunarea a adoptat un set de recomandari privind modul in care guvernele si sistemul ONU pot sprijini voluntariatul. Programul de voluntariat al ONU impreuna cu organizatii internationale au lansat site-ul World Volunteer Web. Acesta este considerat a fi cel mai complet portal privind informatiile despre voluntariat din punct de vedere global. In anul 2000 Adunarea Generala a ONU a adoptat “Millennium Development Goals” – “Telurile de dezvoltare ale mileniului”, un program ce contine un set de obiective avand ca termene precise combaterea saraciei, a foametei, a bolilor, a analfabetismului sau a degradarii mediului, dar si discriminarea femeilor. Astfel, s-a stabilit atingerea mai multor scopuri pana in anul 2015: eradicarea saraciei si foametei in formele lor extreme; asigurarea educatiei primare la nivel global; promovarea egalitatii intre sexe; reducerea mortalitatii copiilor; imbunatatirea sanatatii maternale; combaterea HIV/SIDA si a altor boli; asigurarea durabilitatii mediului inconjurator; asigurarea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

In 1848 este declansata celebra „goana dupa aur”, de catre președintele american James Knox Polk, dupa ce a anunțat descoperirea de mari zacaminte cu acest metal pretios in California.

In 1857 apare la București gazeta politica si literara „Nationalul”.

In 1864 Alexandru Ioan Cuza promulga legea instrucțiunii, prima lege prin care invatamantul era organizat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar – de patru ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar – de sapte ani sicel universitar – de trei ani.

In 1940, Constantin I.C. Bratianu ii cerea lui Ion Antonescu printr-o scrisoare, sa puna capat dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninta chiar independenta tarii.

In 2001 are loc inaugurarea noului edificiu al Bibliotecii Academiei Romane, cu o suprafata de aproximativ 16.000 mp.

In 2013 Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca textul Declaratiei de Independenta, in care “limba romana” este calificata drept limba oficiala a Republicii Moldova, prevaleaza asupra textului Constitutiei, care folosește denumirea de “limba moldoveneasca”, deschizand calea pentru uzul oficial al denumirii de “limba romana” in actele oficiale si in administratia de stat.

In 1859 se naste Nicolae Petrașcu, critic literar si prozator roman; in 1901, Werner Heisenberg – fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1932 si Walt Disney – desenator, regizor si producator de film animat; in 1903, Cecil Frank Powell – fizician englez, laureat Nobel pentru Fizica in 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare; in 1906, Nicolae Herescu – poet, traducator si eseist roman; in 1943, Nicolae Văcăroiu -, politician roman, fost prim-ministru al Romaniei; in 1946, Jose Carreras – tenor spaniol; in 1965, Vasile Baghiu – scriitor roman; in 1966, Patricia Kaas – cantareata franceza; in 1967, Bogdan Stelea – fotbalist si antrenor roman; in 1973, Ciprian Vălcan – eseist si filosof roman, iar in 1975, Ronnie O’Sullivan – jucator englez de snooker.

In 1791 moare Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist si dirijor austriac; in 1870, Alexandre Dumas (tatal) – scriitor francez; in 1925, Władysław Reymont – scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1924; in  1926, Claude Monet – pictor francez; in  1973, Robert Alexander Watson-Watt – fizician, inventatorul aparatului radar; in 1974, Zaharia Stancu – poet, romancier si ziarist roman; in  1975, Constantin (Dinu) Pillat – prozator, critic si istoric literar roman; in 2008, Anca Parghel – cantareata romana si profesoara de jazz si Ticu Dumitrescu – politician roman, iar in 2013, Nelson Mandela – primul preșsdinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993.

Adauga un comentariu

*