Semnificatiile zilei de 21 noiembrie

digital (1)In 1996 ONU a declarat ziua de 21 noiembrie ca Ziua Mondiala a Televiziunii. Prin acest demers institutia televiziunii primeste rolulul deosebit de important de a fi in serviciul public si de a avea obligatii in ceea ce priveste educatia si informarea cetatenilor. In Romania televiziunea apare in 1956 – Televiziunea Romana. Anul 1989 este un an important in istoria televiziunii din Romania. In decembrie TVR are ocazia de a transmite in direct unul din evenimentele majore ale istoriei recente a Romaniei, Revolutia ‘89. Conceptul de aniversare a televiziunii a aparut ca simbol al recunoasterii „impactului in continua crestere pe care televiziunea il are asupra luarii de decizii prin directionarea atentiei, la nivel mondial, asupra conflictelor si a amenintarilor la adresa pacii si a securitatii”, precum si al recunoasterii „rolului sau potential in consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice si sociale”, informeaza site-ul oficial al Natiunilor Unite. ONU se precizeaza ca Ziua Mondiala a Televiziunii nu sarbatoreste dispozitivul in sine, ci mai degraba filosofia pe care o reprezinta, considerand televiziunea „un simbol pentru comunicare si globalizare in lumea contemporana”.

Astazi serbam si Ziua Mondiala a Salutului (World Hello Day), initiata de fratii Brian si Michael McCormack din Omaha, Nebraska, in 1973. Aceasta zi vine ca un raspuns la conflictul dintre Israel si Egipt din toamna aceluiasi an, fiind un indemn la pace in intreaga lume. In prezent Ziua Mondiala a Salutului e recunoscuta in 180 de tari. Codul bunelor maniere, mult prea ignorat in ultima perioada, ne spune simplu ca daca intram primii intr-o incapere, oricare ar fi ea, trebuie sa salutam, iar ceilalti trebuie sa raspunda la salut. Daca intalnim pe cineva cunoscut, aflat intr-un grup, ii salutam pe toti si intregul grup ar trebui sa raspunda. Un domn va saluta primul o femeie indiferent daca aceasta este mai tanara ca el, iar o femeie mai tanara va saluta intotdeauna o femeie mai in varsta. Chiar daca suntem salutati din greseala de cineva frumos este sa-i raspundem. Se stie ca in varietatea de culturi de pe mapamond, salutul are diferite semnificatii. In Tibet, de exemplu, este foarte politicos sa scoti limba atunci cand intalnesti pe cineva prima oara. Inuitii isi freaca nasurile la prima intalnire, japonezii se inclina, iar britanicii spun doar “Hello” si isi dau mana. In schimb, francezii, pe langa stransul mainii, se saruta pe ambii obraji, atat la sosire, cat si la plecare. In Botswana oamenii isi ating palmele usor, dar nu le strang. In Cambodgia se lipesc palmele, tinandu-le apropiate de piept. Cu cat palmele se ridica mai sus, cu atat respectul aratat este mai mare. In nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme inainte sa spuna buna ziua. In Australia, la prima intalnire nu e politicos sa imbratisezi sau sa saruti si nici sa vorbesti despre chestiuni personale. Induferent de cultura, insa, obiectivul acestei zile este de a salute oamenii din jurul nostru si de a le raspunde politicos. Si nu in ultimul rand, de a saluta astazi minimum 10 persoane.

Ziua Internationala a Filosofiei este sarbatorita din 2002, din initiativa UNESCO. Obiectivul acestei zile este transformarea filosofiei intr-o stiinta accesibila tuturor, care sa-si dovedeasca utilitatea in viata cotidiana a fiecaruia dintre noi. In plus, filosofia permite dialogul real, schimbul de idei si fructificarea acestora in planul cunoasterii, moralei, sau chiar in cotidiana. Filosofia este universala si reclama o atitudine specifica. „Gandesc, deci exist”, spunea filosoful francez Descartes. Indiferent de denumirile specifice ale diverselor culturi din intreaga lume, filosofia inseamna, prin definitie, dragoste de intelepciune.

In 1877 Thomas Edison inventa fonograful, o masina care poate inregistra sunete.

In 2002 NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia sa devina membme ale organizatiei.

In 1694 se naste Voltaire, scriitor si filozof francez; in 1895, Traian Grozavescu – tenor roman; in 1918, Constantin Galeriu – preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si paroh al Bisericii “Sfantul Silvestru” din Bucuresti; in 1923, I.P.S. Nicolae Corneanu – mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Romane; in 1954, Adriana Schiopu – actrita romana, iar in 1965, Björk, cantareata si actrita islandeza.

In 1887 moare Petre Ispirescu, folclorist si povestitor roman; in 1999, Ioan Chirila – jurnalist sportiv roman; in 2001, Ion Cristinoiu – compozitor, orchestrator, dirijor si instrumentist roman; in 2006, Gheorghe Calciu-Dumitreasa – preot si dizident roman, iar in 2012, Serban Ionescu – actor roman.

Adauga un comentariu

*