Măsuri privind evolutia unor focare de Gripă Aviară pe teritoriul UE

Având în vedere situația epidemiologică privind evoluţia unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, în scop preventiv, D.S.V.S.A. BACAU monitorizează starea de sănătate a efectivelor de păsări şi a intensificat controalele privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări.

Astfel, au fost dispuse masuri de avertizare si informare a medicilor veterinari și fermierilor, astfel incat sa sporeasca vigilenta in ceea ce priveste monitorizarea pentru influenta aviara ; instruirea medicilor veterinari oficiali si a medicilor veterinari de liberă practică privind instructiunile pentru recunoaşterea cazurilor de Influență Aviară, modul de actiune, profilaxie si combatere a bolii; măsuri de verificare a implementarii normelor de profilaxie si biosecuritate in exploatatiile de păsări; monitorizarea activitatilor de comert intracomunitar cu animale vii, produse si subproduse de origine animala, desfasurate de agentii economici, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in raport cu situatia epidemiologica din Romania, spatiul comunitar UE si tari terte; Influența aviară ( gripa aviară ) este produsă de un virus din genul Influenzavirus A care afectează toate păsările domestice si sălbatice, dintre păsările domestice, cele mai grave îmbolnăviri fiind întâlnite la găini şi curci.

Boala evoluează în mod normal supraacut, cu moarte subită a păsărilor afectate  în 24 sau 48 ore, în unele cazuri putând îmbrăca forme acute, cu o durată de cel mult o săptămână. Evoluţia la palmipede ( rațe și gâște ) poate fi mai puţin severă, iar în cazul raţelor, în multe cazuri chiar inaparentă, însă acestea rămân purtătoare şi excretoare de virus.

Semne clinice la păsări 

edemele crestei, bărbiţelor şi a zonei perioculare sunt frecvent observate la găini adulte infectate. Uneori edemul capului este extins şi în zona gâtului; crestele sunt adesea cianotice la vârf şi pot avea mici vezicule cu plasmă sau chiar sânge pe suprafaţă, uneori asociate cu hemoragii echimotice sau focare de necroză; colorare purpurie sau cianotică a crestei, bărbiţelor şi uneori a picioarelor; mucoasa conjunctivă este congestionată sau edemaţiată, posibil a se găsi hemoragii conjunctivale; pe pielea picioarelor, se pot întâlni hemoragii difuze; diareea iniţial apoasă, verzuie, poate deveni pe parcursul bolii aproape în totalitate albă; manifestările respiratorii, constând din jetaj şi acumulări de mucozităţi adesea sanguinolente, dispnee şi respiraţie zgomotoasă, pot fi de asemenea un semnal timpuriu al bolii, severitatea lor depinzând de nivelul de afectare a traheii.

Crescătorii de păsări (gospodăriile populației), au obligația de a notifica imediat orice suspiciune de imbolnăvire, medicului veterinar de liberă practică din localitate, iar in cazul exploatațiilor comerciale, fermele de păsări informează direct D.S.V.S.A. BACAU la  telefon : 0234586233, fax : 0234586372, email : office-bacau@ansvsa.ro 

Purtător de cuvânt

Dr. BALTĂ FLORIN CLAUDIU

 

Adauga un comentariu

*