Sfanta Cuvioasa Parascheva,obiceiuri si traditii

sfanta-paraschevaCredinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove si este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (Istanbulil de astazi). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si ca raspuns imediat strigatului dumnezeiesc: isi schimba hainele cu imbracamintea unui cersetor.

In popor, Sfanta Parascheva este perceputa ca fiind sfanta cu un suflet bun, ca-i fereste pe oameni de boli, de grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta percepţie, i se mai spune si Sfanta Vineri.

In aceasta zi nu se mananca de dulce, nu se lucreaza si se da de pomana pentru sufletele celor adormiti.

In traditie se spune ca fetele care cos si care spala in ziua Sfintei Parascheva vor ramane nemaritate.

Fiind o zi in care se tine post, deasemena fructele inchise la culoare, nucile si pepenele rosu nu se consuma in aceasta zi, pentru ca amintesc de sacrificiul martiric.

Tot in aceasta zi, se prezice vremea. Se spune ca daca este o zi frumoasa sau mohorata, la fel vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Si ciobanii anticipeaza vremea in functie de mioarele lor, daca acestea stau adunate una langa cealalta, este semn ca va urma o iarna grea.

Fie ca vorbim de Cuvioasa Parascheva facatoarea de minuni din Calendarul Ortodox sau de Sfanta Vineri din popor, sfanta are o influenta foarte mare asupra constintei poporului roman. Astfel ca,  an de an, hramul acesteia transformă Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din tara, credinciosii inaltand rugaciuni la racla cu moastele acesteia.

Adauga un comentariu

*