Alimente recomandare in diabet!

2772642-publimedia-shutterstockDiabetul da intotdeauna batai de cap, iar daca nu este tinut sub control, se poate agrava. Alimentatia incorecta este responsabila de tulburarea metabolismului, asa ca e important sa stii ce trebuie sa eviti si care sunt acele alimente permise in diabet. Planul de terapie in cazul diabetului include exercitii fizice, o dieta sanatoasa si consumul ridicat de lichide

Atunci cant esti diagnosticat cu diabet de tip 2, doctorul iti recomandat sa limitezi consumul de zahar, sa eviti carbohidratii procesati si sa consumi mai multe cereale integrale, verdeturi si legume.

Carbohidrati

Ai fi tentata sa excluzi cu totul carbohidratii dintr-o dieta pentru diabet. Insa depinde foarte mult de tipurile de carbohidrati pe care ii mananci. Evita carbohidratii simpli, insa consuma carbohidrati complecsi. Carbohidratii complecsi, regasiti si in cereale integrale, pot fi inclusi intr-o dieta pentru diabet, daca sunt consumati cu moderatie.

Ai voie sa mananci: cereale integrale, orez brun, quinoa si ovaz.

Carne si peste

Daca ai diabet, poti consuma carne slaba cum este cea de pui si friptura de vita, muschiulet de porc. Pestele si fructele de mare sunt o alegere foarte buna pentru tine. Incearca sa mananci peste de cat mai multe ori pe saptamana. Alege somonul, tonul, pestele la gratar sau incearca crevetii, scoicile, homarul. Evita pe cat posibil sa mananci prajite sau pane aceste alimente, intrucat gatite in acest mod nu-ti fac bine.

Legume

Legumele aduc nenumarate beneficii pentru sanatate si au poate cel mai important rol in alimentatia diabeticilor, motiv pentru care trebuie sa se regaseasca zilnic la fiecare masa pe care o iei. Consuma multe legume verzi: spanac, sparanghel, broccoli, varza, castraveti, ardei, dovlecei, fasole verde, salata verde.

Produse lactate

Ai voie sa consumi lactate si oua, dar cu moderatie. Asigura-te ca nu ai intoleranta la lactoza si alege produse cu continut scazut de grasime. Poti manca si branza de vaci si iaurt.

Fructe

Aici situatia este un pic mai complicata, deoarece trebuie sa ai mare grija ce fructe consumi. Unele dintre ele pot fi dificile intr-o dieta pentru diabet, din cauza continutului ridicat de zahar. Chiar daca sunt sanatoase in general, fructele uscate trebuie consumate cu moderatie, pentru ca ele contin foarte mult zahar. Fructele recomandate daca suferi de diabet sunt: capsunile, merele, kiwi, grapefruitul, piersicile, zmeura, afine.

Sfaturi utile in dieta pentru diabet

– Dieta ta nu trebuie sa fie una monotona. Incearca tot felul de condimente si vezi ce-ti place. Daca ai diabet, nu inseamna ca trebuie sa renunti la dressing-urile pentru salata, asigura-te doar ca cele pe care le consumi nu au zahar.

– Mustarul este excelent pentru diabetici deoarece nu contine grasimi sau zahar. De asemenea, si hreanul este o optiune buna. Daca iti place ketchp-ul, citeste ingredientele si cumpara unul care nu contine zahar.

– Ceaiul verde este excelent pentru tine. Contine antioxidanti, ajuta la detoxifierea organismului si are nenumarate beneficii atat pentru organism, cat si pentru piele. Incearca sa bei maximum doua cani pe zi.

– Fa exercitii fizice zilnic. Nu trebuie sa transpiri ore intregi, ci doar sa faci miscare in mod constant. Indiferent ca e vorba de urcatul scarilor, de o plimbare scurta sau de un set rapid de exercitii ce tine 20 minute, important e sa eviti pe cat posibil sedentarismul.

Sunt destule alimente permise in diabet. Daca ai diabet nu inseamna ca meniul tau zilnic trebuie sa fie unul plictisitor. E important sa alternezi ceea ce consumi si sa gasesti variante care sa te multumeasca.

Adauga un comentariu

*