Vitamina C, indispensabilă în regimul tău alimentar

vitamina_c_pastileVitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai cunoscuţi antioxidanţi. Este eficientă în tratarea dar, mai ales, în prevenirea multor probleme de sănătate, fiind renumită pentru acţiunea sa de reglare a colesterol, de eliminare a radicalilor liberi care distrug celule, dar şi la formarea anticorpilor în organism.

Stres, efortul fizic şi intelectual intens, poluarea din mediul înconjurător, toate acestea nu fac altceva decât să ne răpească din rezervele de vitamina C, fără de care ne simţim obosiţi şi vlăguiţi. Ca aceste rezerve să rămână constante, există o soluţie la îndemâna oricui.

Ce urmări are carenţa de vitamina C

Deficiența de vitamina C duce la instalarea oboselii, la sângerarea gingiilor, umflarea dureroasă a încheieturilor, tulburări în activitatea sistemului nervos şi al celui muscular, diminuarea rezistentei organismului la infecţii, fragilizarea vaselor de sange (inclusiv a capilarelor), respiraţie dificilă, dureri ale oaselor, paradontoză, oscilaţii ale tensiunii arteriale, creşterea valorilor colesterolului, diminuarea rezistenţei la efort, astenie.

Vitamina_CDiferenţa dintre vitamina C organică şi alte forme de vitamina C

Din punct de vedere al structurii chimice, vitamina C din fructe şi legume este identică cu cea sintetică. Şi atunci de ce se face această diferenţiere? Pentru că efectul terapeutic al variantei organice este mult mai intens decât al celei obţinute pe cale industrială.

Cercetătorii au identificat în extractele naturale bogate în vitamina C aşa-numiţii co-factori, nişte substanțe (flavonoide, antociani, acizi organici) care pe de o parte îmbunătăţesc simţitor asimilarea acestei vitamine de către organism, iar pe de altă parte cresc acţiunea sa terapeutică.
Toate studiile de laborator au arătat că efectul antioxidant al extractelor naturale cu vitamina C organică sunt de şase până la zece ori mai puternice decât ale vitaminei C de sinteză.

Sistemul imunitar

Studiile arată că vitamina C stimulează producţia şi eficienţa globulelor albe din sânge, numite leucocite. Acestea joacă un rol esenţial în linia de apărarea împotriva infecţiilor cu bacterii şi virusuri. Totodată, acidul ascorbic prelungeşte funcţionalitatea leucocitelor, dezvoltând un sistem imunitar puternic. Astfel, contribuie la prevenirea alergiilor, a astmului, stimulează producţia de interferon, accelerează vindecarea rănilor şi regenerarea ţesuturilor. Totodată, reglează nivelul colesterolului din sânge.

Doza zilnică recomandată este de 75 de miligrame pe zi pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi. Nivelul maxim admis de acid ascorbic la copiii cu vârsta cuprinsă între unu şi trei ani este de 15 mg pe zi şi de 25 mg pentru cei de patru până la opt ani.

Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele să se reînnoiască în mod permanent şi să-şi păstreze sănătatea. Ea întăreşte sistemul imunitar şi luptă eficient împotriva oricăror agenţi patogeni, paraziţi, virusuri şi microbi. Vitamina C este considerată în prezent cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

Adauga un comentariu

*