De ce se pătează pielea vara?

protectie_solaraNu vă protejaţi de razele soarelui? Aveţi grijă, pentru că pielea va avea de suferit. Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune de ce se pigmentează pielea vara şi cum putem preveni această neplăcere.

Melasma reprezintă petele apărute la nivelul frunţii, obrajilor sau buzei superioare. Apar semne întunecate, cu aspect “murdar”, mai dese la persoanele care utilizează anticoncepţionale, la gravide sau la persoanele cu pielela închisă la culoare.

Tratament: crioterapie, laserterapie, aplicaţii cu creme, microdermabraziune.

Pistruii se accentuează după expunerea la razele soarelui şi sunt un semnal de alarmă care indică existenţa unui ten sensibil.

Măsurile de fotoprotecţie trebuie intensificate la persoanele care au pielea albă, ochii de culoare deschisă şi prezintă pistrui.

Tratament: peeling chimic, laser.

Pitiriazis versicolor, acele pete maronii sau albicioase, uneori acoperite de cojite fine, cu aspect “fãinos”.

Apar ca urmare a existenţei la nivelul pielii a unei ciuperci a cărei dezvoltare este favorizată de căldură şi transpiraţie şi care lasă după bronzare un aspect pătat. Sunt întâlnite la nivelul spatelui, umerilor sau pieptului

Tratament: preparate antifungice aplicate zilnic timp de câteva săptămâni.

Lentigine sau pistruii mai mari, apar frecvent pe faţă sau pe dosul mâinilor. Sunt uniform colorate, rotund-ovalare, maronii sau brune.

pre deosebire de pistrui, care se atenuează odată cu încetarea expunerii la soare, acest tip de pete rămân permanent la nivelul pielii.

Tratament: laserterapie, azot lichid, lumina intens pulsată (IPL).

Aplicaţi crema protectoare cu 20 de minute înainte de plajă

Aplicaţi creme-ecran solar (crema fotoprotectoare) cu 20 de minute înainte de plajă şi reînnoiţi aplicarea la fiecare două ore sau la ieşirea din apă.

Multe dintre petele cauzate de expunerea la soare nu sunt periculoase, principalul dezavantaj fiind cel estetic.

Totuşi, dacă apar leziuni pigmentare care îşi modifică forma sau culoarea este indicat consultul dermatologic.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*