Lucruri nestiute despre rosii

Tomate_Soiul_IdyllSunt cele mai consumate legume vara. Sunt laudate pentru licopenul pe care il contin, un compus minunte cu puteri miraculoase. Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, insa exista  lucruri pe care poate ca nu le cunosti despre acestea.

Oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare

In anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se imbolnaveau si mureau dupa ce le mancau. Rosia a primit porecla de ”marul otravitor”. Problema nu erau insa rosiile, cu farfuriile din aliaj de cositor si plumb pe care acestea erau servite. Din cauza aciditatii crescute a rosiilor, acestea deveneau otravitoare.

Frunzele si coditele de rosii pot fi otravitoare, deoarece contin atropina, o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid. Aceasta poate provoca dureri stomacale, dar si nervozitate. Se spune ca si rosiile verzi, necoapte, au o cantitate mica din aceasta substanta.

1332633-sliced-heirloomstransfer-platterRosia este, de fapt, un fruct

Chiar daca toata lumea o stie drept leguma, din punct de vedere botanic ea este un fruct. Totusi, in 1893, Curtea Suprema din SUA, aproba un act care prevedea ca rosiile intra sub incidenta taxelor pentru legume, asa cum erau cunoscute in limbajul popular.

Rosiile nu se pastreaza in frigider

Aerul rece opreste procesul de coacere, cel care asigura gustul bun. In plus, aerul rece din frigider le strica textura, rupand membranele din interiorul rosiei. Cel mai bine e sa pastrezi rosiile la temperatura camerei, departe de lumina directa.

Cea mai mare rosie din lume a crescut in Oklahoma, SUA, in 1986. Cantarea 3,5 kg si a fost folosita la preparea sanvisurilor pentru 21 de persoane. In toata lumea sunt in jur de 10.000 de varietati de rosii.

Rosiile sunt originare din America de Sud, unde au fost cultivate de azteci si incasi. Primul soi de rosii nu era ROSU, ci galben. Acesta a ajuns, adus de colonisti, si in Europa unde italienii le-au numit “mere de aur”. De aici si numele pe care rosia inca il pastreaza in Italia astazi: pomodoro.

 

Adauga un comentariu

*