Ce sunt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei

antioxidantiiAntioxidantii sunt compusi care se regasesc in anumite alimente si care ne ajuta sa ducem o viata mai fericita si indelungata. Corpurile noastre au nevoie de oxigen, insa consumul acestuia produce radicali liberi care ne imbatranesc, distrug si slabesc celulele. Antioxidantii combat efectele acestor oxidanti sau radicali liberi si ne ajuta sa reparam efectele nocive ale acestora.

Organismul are propriul sistem de aparare impotriva toxinelor din organism, insa e bine sa intarim acest sistem prin consumul cat mai mare de alimente bogate in antioxidanti.

Exista multe surse de oxidanti pe care le puteti integra usor intr-un regim alimentar sanatos. De exemplu, majoritatea fructelor contin antioxidanti si cu cat culoarea lor este mai intensa, cu atat cantitatea de antioxidanti pe care o contin este mai mare.

Cateva exemple de fructe bogate in antioxidanti sunt: fructele de padure, ciresele, prunele si merele. Doua portii de fructe proaspete pe zi vor conta foarte mult pentru sanatatea ta generala. Poti consuma fructele sub mai multe forme: fa-ti un smoothie la blender, presara-le peste briose sau clatite, combina-le cu iaurt sau inghetata dietetica, sau consuma-le sub forma de suc. Incearca sa consumi fructele, cum ar fi merele, intregi, cu tot cu coaja, dar ai grija sa le speli bine inainte.

Legumele sunt o sursa importanta de antioxidanti. Fasolea contine multi antioxidanti, la fel ca anghinarea, cartofii, rosiile, ardeii grasi, morcovii si brocoli. Legumele sunt extraordinare si pot fi consumate sub diferite forme – iar pentru cei ce nu-si pot manca legumele, exista chiar si suc de legume! Cat despre fructe, alegeti culorile mai intense deoarece acestea indica un continut bogat in antioxidanti.

Putem gasi antioxidanti si in nuci si condimente. E simplu sa adaugi o mana de migdale sau nuci pecan peste o gustare sau un desert pentru a-i creste valoarea nutritiva. Semintele sunt o sursa extraordinara de antioxidanti si le veti aprecia mai mult cu iaurt sau intr-un smoothie. Condimentele ca scortisoara sau oregano dau un plus de aroma mancarii si lupta impotriva radicalilor liberi.

ce-sunt-antioxidantiiCarotenoizii
Dintre cei peste 600 de carotenoizi din alimente, betacarotenul, licopenul si luteina sunt foarte cunoscute in lupta impotriva radicalilor liberi. Alimentele bogate in carotenoizi sunt aliati eficienti impotriva cancerului de prostata (betacarotenul), cancerului de gura, faringe, esofag, stomac, colon si rect (licopenul) si ajuta la scaderea riscului de degenerare maculara (luteina). Alimentele bogate in carotenoizi includ legumele cu frunze rosii, portocalii, galben inchis sau verde inchis, precum rosiile, morcovii, spanacul, varza de Bruxel, cartofii dulci si broccoli.

Vitamina E
Cercetarile au demonstrat ca vitamina E are un rol important in mentinerea sanatatii corpului. Rolul principal al Vitaminei E este de antioxidant. Ajuta la protejarea corpului impotriva distrugerii celulare, proces ce poate conduce la aparitia cancerului, impotriva bolilor cardiace si vasculare si impotriva cataractei. Alaturi de vitamina C, Vitamina E ofera protectie fata de bolile cronice. Aceasta vitamina este gasita in uleiuri vegetale, margarina, sosurile pentru salate, germenii de grau, produsele din cereale integrale, seminte, nuci si untul de arahide.

Vitamina C
Cel mai cunoscut antioxidant, vitamina C, ofera o varietate larga de beneficii pentru sanatatea organismului. Vitamina C ajuta la sporirea protectiei impotriva infectiilor, degenerarii celulare, ajuta la cresterea productiei de colagen (tesutul conector care ajuta la mentinerea muschilor si oaselor impreuna) si protejeaza corpul impotriva vanatailor prin mentinerea fermitatii peretilor capilari si a vaselor de sange.

De asemenea, Vitamina C are un rol important in absorbtia fierului si acidului folic. Pentru a beneficia de aceste avantaje extraordinare, este necesar consumul alimentelor ce sunt cunoscute pentru continutul lor in vitamina C: fructele citrice (lamaie, portocale, grapefruit si mandarine), capsuni, ardei grasi, rosii, broccoli si cartofi.

Adauga un comentariu

*