Cum ne protejăm de acarieni din casă

acarieni-patAcarienii sunt microorganisme asemănătoare păianjenilor, ce se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și trăiesc în medii calde și umede. Sunt purtători ai unei proteine ce poate provoca alergii la oameni, prin iritarea și inflamarea sinusurilor.

Acarienii sunt întâlniți în aproape orice casă, dar înmulțirea lor provoacă probleme serioase de sănătate. Află cum știi dacă ești în pericol.

Alergia reprezintă o reacţie a organismului la contactul cu anumite substanţe alergene ce se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer.
Cele mai frecvente reacţii alergice ale organismului se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii.

Cauzele ce pot duce la declanşarea alergiilor sunt multiple: poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, acarienii (ce supravieţuiesc în mochete, saltele, covoare sau chiar în peruci), alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale, înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice.

Cum se poate micşora numărul acarienilor? Acest lucru este aproape imposibil. Totuşi, există câteva proceduri sigure ce pot reduce numărul acestora şi expunerea la alergen, astfel reducându-se simptomele.

Aşadar:
– îndepărtaţi din dormitor coloniile de acarieni ce se găsesc în perne cu pene, mochete, covoare persane sau draperii;
– menţineţi o temperatură mai mică de 20 de grade Celsius în cameră;
– spălaţi săptămânal lenjeria de pat cu apă peste 60 de grade Celsius;
– ştergeţi praful cu o cârpă umedă; – folosiţi husele antiacarieni;
– eliminaţi păturile ca aşternut.

Tot o categorie de acarieni se găseşte pe firele de păr din sprâncene şi pe genele unei jumătăţi din populaţie. Aceste „vietăţi”, numite Demodex, se pot înmulţi necontrolat la nivelul pleoapelor şi pot provoca manifestări similare celor date de sindromul de ochi uscat: mâncărimi şi usturimi oculare, care uneori afectează vederea.

Adauga un comentariu

*