Fructele şi legumele care cresc imunitatea

43415209_RZFNXASFWFiecare anotimp aduce cu sine probleme de sănătate specifice. Totodată, fiecare anotimp oferă şi soluţii pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii. Şi cu atât mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de fructele şi legumele pe care acest sezon le oferă.

Stresul, diferite boli cronice, o alimentaţie deficitară, insomnia – sunt doar câteva dintre cauzele scăderii imunităţii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precară de sănătate, când se reduce dramatic capacitatea de apărare împotriva agenţilor infectioşi (virusuri, bacterii sau paraziţi) sau a proliferării celulelor canceroase.

Pe lângă mecanismele naturale de apărare ale organismului – protecţia dată de piele şi mucoase, aciditate gastrică sau lacrimi, specialiştii în imunologie, au realizat o listă cu alimente capabile să crească rapid imunitatea organismului:

Cireșele sunt considerate super-fructe datorită proprietăţilor lor anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare, făcând parte din lista celor mai bogate 20 de alimente care conțin antioxidanţi.

Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, oferă protecţie împotriva infecţiilor şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Mai mult, cireşele sunt bogate în vitaminele A, C, fibre şi conțin de 19 ori mai mult betacaroten decât capşunile şi afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismulu,i în special a rinichilor.

Afinele sunt considerate un remediu din folclor, şi-au dovedit în timp eficacitatea sporită în blocarea agenţilor patogeni care atacă sistemul imunitar. De asemenea, potrivit mai multor studii de specialitate, afinele sunt un real ajutor pentru organism în perioadele de convalescenţă în urma răcelilor şi a gripei.

Una dintre explicaţii constă în conţinutul bogat în antioxidanţi al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stări inflamatorii.

Pepenele are un efect hidratant şi reconfortant, acesta conţine şi o enzimă antioxidantă puternică, glutation, denumită „proteina vieţii”, care stimulează sistemul imunitar.

Numeroasele sale proprietăţi terapeutice îl recomandă pentru inhibarea absorbţiei si eliminarea din organism a metalelor grele, a fumului de ţigară, a coloranţilor alimentari şi a altor substanţe toxice, inclusiv a celor din anumite medicamente.

Compoziţia sa, în care predomină apa, include şi surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu şi complexul de vitamine B. La fel de important de știut este că pepenele roșu are foarte puține calorii.

cura-de-imunizareArdeii – indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursă bogată de vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile de regenerare a pielii şi a părului.

Totodată, enzimele din ardeiul gras, precum luteina, protejează ochiii împotriva cataractei şi a degenerescenței maculare, boală ce poate aparea odată cu înaintarea în vârstă.

La acestea se adaugă vitamina C, betacaroten, zinc şi magneziu, substanțe ce ajută la întărirea imunităţii, stimularea funcţionării glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.

Porumbul – are la bază un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar şi vitaminele C şi E, ceea ce-i conferă statutul de cereală complexă pentru protejarea sistemului imunitar.

Acesta previne demenţa, diabetul, hipertensiunea şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi împiedicând apariţia tumorilor, datorită anihilării efectelor radicalilor liberi.

De asemenea, tiamina, substanță conţinută de porumb, are efecte benefice asupra memoriei, funcţiilor cognitive şi sănătăţii sistemului nervos.

Spanacul este originar din Afganistan şi Turcia, acesta fiind recomandat în special persoanelor aflate în convalescenţă, copiilor, persoanelor în vârstă sau femeilor însarcinate, acest aliment este o sursă naturală de acid folic (care ajută la regenerarea celulară şi „repararea” ADN-ului) şi conţine antioxidanţi, fier, magneziu, vitamina C şi B12 şi potasiu, cu efecte benefice în caz de anemie, curăţă foarte bine tubul digestiv, reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne cancerul, revitalizează organismul şi, desigur, întăreşte sistemul imunitar.

fructe-sistem-imunitarUsturoiul este cultivat încă din antichitate, usturoiul este unul dintre cele mai recomandate alimente împotriva răcelii, datorită proprietăţilor sale curative şi antiseptice, având un conţinut bogat în antioxidanţi.

Fiind utilizat în special la condimentarea sau aromatizarea unui mare număr de preparate culinare, usturoiul are un rol mineralizant şi conţine o serie de elemente nutritive: fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C şi E.

Grapefruit este considerat mai sănătos decât portocala, ananasul sau mărul, acest fruct este o sursă maximă de vitamina C.

Fructele de pădure – zmeura, afinele, murele, coacăzele sunt o sursă importantă de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul colesterolului ,,rău” şi creşte nivelul colesterolului ,,bun”.

Resveratrolul împiedică înmultirea celulelor cancerigene şi stimulează înmulţirea celor sănătoase din organism, ajutând totodată şi circulaţia sângelui, întrucât scade vâscozitatea sângelui.

 

Adauga un comentariu

*