MUGURI DE TUIA Beneficii

arbore-de-tuia_580x435_scaled_croppChiar dacă nu ţi se pare cunoscută, sigur ai trecut pe lângă o tuia cel puţin o dată în viaţă. Este cea mai des folosită plantă decorativă şi are puterea de a trata multe afecţiuni.

În frunzele ei şi în muguri se găsesc uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Totuşi, tuia este parţial toxică, din cauza tuionei, o substanţă care îi dă şi mirosul. Înainte de a o administra pe cale internă, e bine să consulţi medicul.

Calmează durerile reumatismale

Compresele cu macerat de tuia, aplicate o dată la două zile, scad durerile produse de gută sau de artrită. Maceratul se prepară din 200 g de frunze verzi mărunţite şi un litru de ţuică. Se lasă 10 zile la macerat. Util este şi masajul de două ori pe zi cu unguent de tuia.

Leac contra negilor

Aplică dimineaţa şi seara macerat de tuia pe suprafaţa negilor. O altă variantă este să îmbibi un tampon cu macerat şi să-l aşezi pe locul afectat, acoperind cu un plasture. Îl menţii timp de o zi, apoi repeţi procedura timp de două săptămâni.

Te scapă de pietrele la rinichi

Tuia are şi capacitatea de a elimina pietrele formate la rinichi, dar numai pe cele de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect, prepară o infuzie din muguri de tuia, din care vei bea câte trei căni pe zi. Ca să obţii cantitatea necesară pe zi, vei avea nevoie de 20 de grame de muguri şi de un litru de apă.

Cu tuia respiri mai uşor

Tuia decongestionează plămânii şi căile respiratorii, fiind eficace în tratarea tusei, a bronşitelor şi a răcelilor. Uleiul esenţial omoară microbii, iar picăturile de extract de mlădiţe uşurează respiraţia. Indicate sunt câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Faceți o infuzie din muguri de tuia; 20 grame de muguri de la un litru de apă. Se bea câte un pahar din această infuzie de 3 ori pe zi în cazurile de pietre la rinichi și bilă.

În caz de pietre la vezica biliară, un decoct eficient ar fi cel făcut din următorul amestec de plante:

-5g muguri de tuia

-10g frunze de troscot

-5g sunătoare

-10g scoarță de crusin

-5g frunze de cicoare salbatică

Decoctul se bea pe parcursul zilei astfel:

-dimineața pe stomacul gol, un pahar

-dupa masa de prânz, 2 pahare

-dupa cină, 2 pahare

Femeile însărcinate trebuie să evite orice preparat pe baza mugurilor de tuia.

Adauga un comentariu

*