10 Proprietatile benefice ale cireselor

cireseCiresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala.

Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) – necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu – valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina.

1. Energizeaza numaidecat, datorita celor 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP) si 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). Astfel ca, atunci cand simti ca te lasa puterile, spala un bol de cirese si mananca-le cu placere.

2. Reduc riscul de cancer. Ciresele contin antocianina, un compus care are capacitatea de a elimina cauzele multor afectiuni, inclusiv ale cancerului de san sau colon.

3. Amelioreaza formele usoare de diabet. Testele de medicina experimentala au aratat ca administrarea sucului de cirese stimuleaza o parte a celulelor pancreatice sa produca mai multa insulina, al carei nivel in sange creste astfel cu 15 pana la 50% (procentul variaza in functie de predispozitia fiecarui individ).

4. Pastreaza mintea clara. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca fitonutrientii prezenti in cirese mentin sanatatea creierului, incetinind procesul de deteriorare a neuronilor.

5. Opresc evolutia infectiilor. Prin simplul gest de a consuma 20 de cirese pe zi, lupti de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca ai lua o aspirina, asigura specialistii americani.

6. Combat insomnia. Daca odata cu venirea sezonului cald apar si problemele cu somnul, ciresele sunt somniferul perfect. Ele contin melatonina, substanta care ajuta la instalarea somnului.

7. Alina febra musculara si cresc performanta sportiva. Studii facute la Universitatea din Vermont si la un institut de recuperare a sportivilor din New York au demonstrat ca sucul de cirese elimina in mare masura durerile de dupa eforturile musculare intense, dar si pe cele induse de frig ori alti factori. Mai mult, masurarea ulterioara a fortei musculare a celor care au participat la studii a aratat ca subiectii care consumasera suc de cirese (700 ml pe zi) aveau in medie performante cu 15% mai bune.

8. Curata organismul de toxine. In acest scop, e recomandata o cura de 2-3 zile pe saptamana in care mananci doar cirese.

9. Au grija de silueta. Sarace in calorii, dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate fara rezerve in curele de slabire.

10. Elimina negii. Pentru ca este un fruct complet, chiar si samburii de cirese sunt benefice. Uleiul extras din acestia este foarte util in durerile reumatismale, dar si pentru distrugerea negilor.

Adauga un comentariu

*