Tulburarile de metabolism se regleaza cu infuzie de roinita

roinita-melissa-officinalisRoinita este o planta intalnita in aproape toate gradinile si, desi face parte din familia mentei, nu are gustul acesteia, ci unul racoritor de lamaie.

Infloreste la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie si ceea ce o distinge de alte plante medicinale este mireasma pe care o raspandeste in juru-i si care seamana cu lamaia.

In scop terapeutic, de la roinita se foloseste partea aeriana, tulpina, frunze si flori, care se recolteaza cu grija, folosind foarfeca, pentru a nu dezradacina planta care da alte tulpine.

Roinita are efect calmant si poate fi utilizata cu succes in momentele tensionate. In cazul depresiei sau anxietatii, ceaiul din aceasta planta poate face minuni. Nu bea ceai de roinita daca ai de lucru, pentru ca functioneaza ca un sedativ. Daca vrei sa ai parte de un somn linistit si fara intreruperi, bea un ceai de roinita inainte de culcare.

Este antiviral si are efect impotriva virusului herpesului. In plus, roinita amelioreaza crampele la stomac, gazele si scade tensiunea arteriala. Oboseala si migrenele dispar imediat cu ajutorul acestei plante.

roinitaCeaiul de roinita te ajuta sa iti gasesti linistea cand esti racit sau ai gripa. Este util cand ai febra pentru ca provoaca transpiratia.

Datorita aromei deosebite, poate fi folosita in producerea unor cocteiluri sau mancauri.

Mult mai eficienta este tinctura de roinita care poate fi folosita timp de doi ani de la culegerea plantei si nu de cand a fost preparata. Intr-un borcan care se inchide ermetic, se pun 15 linguri de pulbere de roinita peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 50 de grade. Borcanul, bine inchis, se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi se strecoara lichidul obtinut si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Tinctura de roinita are proprietatea de a calma starile nervoase si de a reduce simptomele bolii Alzheimer. Se recomanda cate 50 de picaturi diluate in apa de trei, patru ori pe zi.

Uleiul de roinita se obtine turnand o jumatate de litru de ulei de floarea soarelui sau de masline peste 15 linguri de pulbere, puse intr-un borcan. Inchis bine, borcanul se lasa la macerat timp de doua saptamani dupa care se filtreaza si preparatul obtinut se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul poate fi folosit atat intern, ca ulei alimentar pus in salate, cat si extern contra durerilor reumatice, a nevralgiilor si durerilor de cap.

Ca mijloc fortificant in cazul oboselii si al tulburarilor metabolice este recomandata urmatoarea infuzie: 10 grame de roinita se pun in 400 de mililitri de apa fierbinte; se lasa la infuzat, apoi se strecoara; se bea cite o jumatate de pahar de trei ori pe zi. In acest caz sint indicate si baile cu decoct de roinita si menta: cite 20 de grame din fiecare planta se fierb intr-un vas acoperit in 3 litri de apa, timp de o jumatate de ora; se strecoara si se pune decoctul in baia cu apa la 37 de grade Celsius; se fac bai de cite 15 minute zilnic.

Adauga un comentariu

*