Tratamente naturiste pentru parodontoza

ygbuukuPotrivit statisticilor, 70% dintre oamenii din intreaga lume sufera de paradontoza (parodontopatia sau mobilitatea dentara), o afectiune cronica de tip inflamator si de origine microbiana, in ultimii ani cazurile fiind in continua crestere.

Nu sunt de ignorat factorii care agraveaza paradontoza. Stresul este unul dintre acestia. Persoanele afectate au un sistem imunitar care nu functioneaza la parametrii optimi, ceea ce face ca bacteria care cauzeaza boala sa se instaleze si sa se inmulteasca mai usor. Asa ca incearca sa te relaxezi si sa nu pui totul la inima. O plimbare de o jumatate de ora pe zi printr-un parc te poate ajuta sa lasi grijile deoparte.

Paradontoza evolueaza in timp indelungat si progresiv cu simptome discrete, de aceea este foarte importanta o diagnosticare din timp a bolii. Apare atunci cand organismul este slabit, cu imunitate scazuta si expus pentru o perioada lunga de timp la stres de diverse cauze. La inceput gingia isi pierde culoarea roz devenind un rosu aprins, apoi se atrofiaza, retragandu-se spre baza dintilor, iar in faze avansate dintii incep sa se miste si sa cada pe rand, in strarea cea mai avansata a bolii.

Principalele simptome ale paradontozei sunt:

– inflamatia si sangerarea gingiei la periaj;

– miros neplacut al gurii (halena);

– prurit, senzatie de tensiune interdentara;

– gingii fragile, care se desprind usor de dinti.

Factori care contribuie la declansarea paradontozei:

– depunere de tartru pe dinti;

– o igiena bucala deficitara;

– pozitia dintilor pe arcade;

– cariile;

– lucrari protetice adaptate incorect;

– factori generali: varsta, predispozitia genetica, anumite boli cronice (ex: diabetul zaharat), stresul, imunitate scazuta, starile fiziologice (sarcina, pubertatea);

– fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice in exces;

– o alimentatie bogata in zahar, deficiente de vitamina C, calciu si acid folic.

Masaj binefacator cu miere pentru parodontoza

Mierea are efecte antibacteriene si antiseptice. De aceea, este si ea de folos. Dupa perierea dintilor, maseaza gingiile afectate cu putina miere. Din cauza continutului ridicat in glucide, ai grija sa nu atingi dintii. Mai poti face o pasta din suc de lamaie si sare, in cantitati egale. Se amesteca bine si aplica pe gingii. Se lasa cateva minute, dupa care se clateste bine. Tine cont ca si masarea gingiilor este de folos pentru ca imbunatateste circulatia sangelui.

Ulei de masline sau galbenele

Achizitioneaza o sticluta cu ulei de masline sau ulei de galbenele si maseaza zilnic, de 2 – 3 ori pe zi, gingiile cu aceste ingrediente. Cele doua uleiuri au proprietati cicatrizante si dau rezultate bune in cazul gingiilor inflamate.

Echinaceea

Consuma zilnic o cana cu ceai de echinaceea. Planta are proprietati antimicrobiene si distreug elementele depuse pe gingii, elemente vinovate de aparitia paradontozei. In paralel poti consuma capsule cu extract natural de echinaceea. In aproximativ o saptaman vei vedea deja imbunatatiri la nivelul danturii.

Apa sarata, dezinfectant pentru gingii

Solutia cu apa sarata dezinfecteaza gura si elimina sau previne aparitia placii bacteriene. Reduce inflamatia gingiilor si poate vindeca abcesele. Dizolva jumatate de lingurita de sare de mare neiodata intr-o cana cu apa calduta. Amesteca pana se dizolva. Clateste-ti gura timp de 30 de secunde cu acest preparat. Repeta de mai multe ori. Ar fi bine ca acesta sa devina un obicei dupa periaj pe care sa-l faci dimineata si seara.

 

Adauga un comentariu

*