Socul si benefiicille sale asupra sanatatii

FLORI de SOCSocul este una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute la noi. Socul creste imunitatea organsimului, distruge microbii si scade febra. Are actiune galactogena, prin stimularea secretiei de lapte la femeile care alapteaza. Proprietatile terapeutice se datoreaza compozitiei sale: ulei esential, potasiu, zaharuri, mucilagii, vitamina C, vitamine din complexul B, aldehide glicolice, aminoacizi, sambunigrina, sambucosida (pigment), acid malic.

Sunt foarte rare plantele din natura la care toate organele (flori, fructe, frunze, scoarta, radacini) prezinta efecte terapeutice si pot fi folosite in prevenirea si tratarea unui larg arsenal de afectiuni maladive. Iata ca o tufa de soc, situata in gradina proprie, valoreaza aproape tot atat de mult cat o farmacie familiala. Tocmai de aceea, socul a fost asemuit cu o intreaga farmacie de care pot beneficia, direct, atat locuitorii satelor, cat si orasenii interesati de vindecari naturiste.

Fructele de soc, contra bolilor degenerative si cancerelor

Preparatele din flori, fructe sau scoarta de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene si antiinflamatoare. Sunt indicate in edeme, infectii si litiaza urinara, guta, reumatism, constipatie, afectiuni oculare (conjunctivita, blefarita), eczeme, urticarie, furuncule, gripa, bronsita, astm. Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative si a celor canceroase. Cel mai bun moment in care se recolteaza florile de soc este acela in care infloresc (sfarsitul lui mai la campie, inceputul/mijlocul lui iunie la munte, ori in zonele nordice), dupa ce s-a ridicat roua. Florile proaspete se folosesc imediat dupa recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc.

Socata se recomanda cu 15-20 de minute inainte de masa

Sucul de fructe de soc (cele ajunse la maturitate; trebuie sa fie negre la culoare si dulci la gust). Fructele trebuie folosite in maximum 24 de ore de la recoltare, spalate foarte bine, zdrobite cu o furculita pana ajung o pasta care se pune intr-un tifon curat. Apoi se storc pana se obtine un suc inchis la culoare. Sucul de fructe de soc se administreaza cu 15-20 de minute inainte de masa, pe stomacul gol – 5 linguri la adulti si 3 lingurite la copii.

Socata este indicata in combaterea constipatiei, a retentiei de apa in tesuturi, infectii urinare, gratie actiunii puternic depurative. Este, in acelasi timp, tonic nervos si fizic. Se administreaza 3 paharele (30-75 ml pe zi), cu un sfert de ora inainte de masa.

1cf35726a87a00028fc443f600705112Socata este contraindicata atat copiilor, deoarece este alcoolizata, cat si persoanelor predispuse la boala diareica.

In cazul copiilor se va folosi siropul sau dulceata medicinala de soc, care au aceleasi efecte. Siropul si dulceata medicinala din flori de soc sunt indicate ca adjuvant in tratamentul guturaiului si rinitelor, a infectiilor urinare, acneei, in cure de 2-3 saptamani.

Tinctura de soc, adjuvant in alergii si obezitate

Siropul se pregateste din 1-2 lingurite de sirop, intr-un pahar cu apa. Eventual se adauga putin suc de lamaie si se amesteca foarte bine. Se beau 1-3 pahare de sirop pe zi, pe stomacul gol.
Dulceata medicinala se consuma pe stomacul gol, 2 lingurite de 3 ori pe zi, tinandu-se sub limba pana se dizolva. Dupa, se bea putina apa, iar la ultima inghititura se clateste bine gura.
Tinctura de fructe de soc se administreaza astfel: cate 30-40 de picaturi, diluate intr-o jumatate de cana de apa, de 3 ori/zi. Se bea pe stomacul gol. Pe parcursul tratamentului se elimina din alimentatie carnea, zaharul si produsele cu aditivi alimentari. In caz de alergie se ia 1 lingurita de tinctura de fructe de soc in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face minimum 3 luni.

Ameliorati acneea si psoriazisul cu soc

Impotriva acneei, psoriazisului, sclerodermiei, dermatozei alergice, bolilor de piele rezistente la alte forme de tratament se face o cura de 30 de zile cu tinctura de boabe de soc, administrata in doze progresive, de la 1 la 7 lingurite zilnic. In caz de reumatism, reumatism degenerativ, guta, se ia 1 lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

Tratatmentul cu soc pentru psoriazis dureaza minimum 60 de zile. Impotriva obezitatii, tincutra de soc se ia astfel: in prima zi se ia 1 lingurita de tinctura la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite, la aceeasi ora etc., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate odata. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Daca pe masura ce se creste doza apare diareea acuta, se iau in completare plante cu efect antidiareic. Daca persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In caz de constipatie cronica si acuta se iau 1-3 linguri de preparat, diluate intr-o cana de apa, pe stomacul gol, seara. Cura se tine 4 saptamani, apoi se face o pauza de 5-7 zile, dupa care, daca este cazul, se reia tratamentul.

In cazul chistului ovarian si al ovarelor polichisticefibromului uterin si mastozei, in special atunci cand acestea sunt asociate constipatiei, acest tratament este deosebit de util. De asemenea, poate fi folosit alaturi de extractul din muguri de zmeur, cate 50 de picaturi, de 3 ori pe zi.

In general, curele de detoxifiere (inclusiv cele cu tinctura din fructe de soc) sunt de lunga durata, minimum o luna, in afectiunile usoare, si minimum trei luni, in afectiunile cronicizate sau mai grave.

Adauga un comentariu

*