Alimente numai bune pentru ficat

De buna funcţionare a ficatului depinde sănătatea întregului organism. Ficatul reprezintă unul dintre organele vitale ale corpului şi este considerat un adevărat laborator al organismului, deoarece îndeplineşte nenumărate funcţii: stochează vitamine, minerale şi zaharuri, filtrează toxinele şi reziduurile din sânge şi controlează producţia şi eliminarea colesterolului. 

Consumând anumite alimente îl putem ajuta să funcţioneze cât mai bine. Crudităţile proaspete, bogate în vitamine, fibre şi proteine sunt printre cele mai indicate pentru a menţine sănătatea ficatului.

imagesUsturoiul  

Usturoiul conţine o substanţă detoxifiantă, numită alicină, care îi dă acestuia gustul şi mirosul specific. Alicina, compus pe bază de sulf, ajută ficatul în procesul de detoxifiere. În plus, usturoiul conţine vitamine şi minerale care aduc nenumărate beneficii ficatului şi implicit organismului. Cunsocut ca fiind unul dintre cele mai vechi remedii, usturoiul mai este indicat şi când vine vorba de astm, reglarea nivelului colesterolului şi chiar prevenirea formării cheagurilor de sânge.

download (1)Ceaiul verde este încărcat cu catechine, un tip de antioxidant de plante, care a fost demonstrat că elimină acumularea grasimii din ficat și promovează funcția hepatică adecvată. Această băutură puternică pe bază de plante, de asemenea, protejeaza ficatul impotriva toxinelor, care s-ar acumula astfel și provoca daune serioase.

download (2)Morcovul

Stresul zilnic şi alimentaţia precară pot afecta ficatul. Consumând morcov, oferim ficatului carotenoizi, vitamine (C şi E), minerale (fosfor, fier, calciu, magneziu) şi fibre, astfel ajutându-l la eliminarea toxinelor. Specialiştii recomadă morcovul pentru a preveni hepatita, dar şi pentru a căpăta energie în urma unui efort fizic şi intelectual mai mare.

orez_brunOrezul brun

Orezul brun conţine seleniu, utilizat de organism în cantătăţi mici, dar vitale pentru sănătatea lui. Seleniul este prezent în toate ţesuturile organismului, dar în cantitate mai mare se află în ficat şi rinichi. Introducându-l în alimentaţie, orezul brun ajută la menţinerea sănătăţii ficatului.

Dulceata-de-grapefruitMerele şi grepfrutul

Este cunoscut faptul că fructele sunt alimente de bază pentru sănătatea organismului. Mai mult, mărul conţine pectină, care ajută la eliminarea metalelor grele din orgasnism şi a toxinelor din ficat. La rândul său, grepfrutul este bogat în antioxidanţi, ,,ajutori de bază” în detoxifierea naturală a ficatului.

9_10 Fasole_ Mazare_Linte PulsesSoia, fasolea şi mazărea

Cele trei alimente conţin aminoacizi necesari pentru o bună funcţionare a ficatului. Fasolea uscată este o bună sursa de lecitină, de ajutor în neutralizarea grăsimilor hepatice şi reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, fasolea uscată este recomandată pentru menţinerea sănătăţii celulelor hepatice.

ficat-legume-verziLegumele verzi, cum ar fi tartăcuța amară (sau castravetele amar), rucola, păpădie, spanac, muștar și cicoare conțin numeroși compuși de curățare, care neutralizează metalele grele ce pot îngreuna foarte mult ficatul. Verdețurile elimină, de asemenea, pesticidele și ierbicidele din organism, și stimulează crearea și fluxul de curățare a bilei.

 

Adauga un comentariu

*