Cateva lucruru nestiute despre fistic

fistic_001__thumbFructele oleaginoase au inceput sa fie introduse de catre nutritionisti in alimentatia zilnica a tuturor celor care vor sa aiba un stil de viata sanatos si o dieta corespunzatoare.

Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare, asigura o buna parte din necesarul de vitamina E al organismului, protejeaza celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson,  contribuie la regenerarea celulara, incetineste procesul de imbatranire, regleaza functia de reproducere, regleaza activitatea muschilor, are efect diuretic, inlatura respiratia urat mirositoare, trateaza arsurile la stomac, ulcerul gastric, efect afrodisiac, anticancerigen, scade nivelul glicemiei prin continutul ridicat de carbohidrati. In plus, prin continutul de potasiu scad valorile in caz de hipertensiune arteriala.

America este in prezent lider in productia de fistic, iar vanzarile au crescut considerabil, exportul dublandu-se in ultimii 6 ani de la 45 de kilograme la 122 de kilograme pe an.

Fisticul contine in jur de 3-4 calorii, castigandu-si astfel denumirea de „nuca slaba”, avand in vedere faptul ca din toata gama de nuci de pe piata, acesta contine cele mai putine calorii. In plus, in urma celui mai recent studiu, specialistii au ajuns la concluzia ca oamenii mananca mai putin fistic, daca sunt nevoiti sa-l desfaca singuri, decat in cazul in care il cumpara deja separat de coaja.

Fisticul contine mai mult potasiu decat orice alte oleaginoase, astfel incat consumul acestuia poate avea beneficii neasteptate asupra organismului tau si poate scadea considerabil nivelul cortizonului, hormonul produs de glanda suprarenala.

Fisticul reduce colesterolul si riscul de cancer, deoarece reprezinta o sursa excelenta de fitosterol, o substanta care scade LDL-ul (colesterolul rau) si bogata in antioxidanti precum beta-carotenul si luteina.

Fisticul rosu nu exista! Importatorii de fistic obisnuiesc sa coloreze aceste oleaginoase in rosu sau chiar verde pentru a indeparta semnele lasate de metodele traditionale de recoltare.

Adauga un comentariu

*