Proprietatile terapeutice ale gutuilor

download (1)Gutuile se consumă proaspete, ca hrană excelentă pentru ficat. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, se prepară tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.

Calmeaza tusea

Frucrul este cunoscut pentru proprietatile sale emoliente, dar si frunzele sunt foarte bune pentru calmarea crizelor de tuse. In plus, decoctul de gutui este un adjuvant in tratarea tuberculozei pulmonare.

 

Tonifica ficatul

Cine sufera de agectiuni precum hepatita sau cei aflati in convalescenta dupa aceasta boala trebuie sa introduca in alimentatia lor gutuia. Are proprietati tonifiante si emoliente si ajuta la regenerarea celulei hepatice. Ideal ar fi sa se faca o cura cat mai lunga cu aceste fructe, pe toata perioada cand pot fi gasite in piata. Cura nu numai ca imbunatateste activitatea hepatica, dar are si efecte de stimulare a sistemului imunitar, foarte binevenite inainte de instalarea iernii.

descopera-cel-mai-romantic-fruct-al-toamnei-in-3-retete-aromate-cu-gutui_size1Ajuta la slabire

Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa manance doua-trei gutui zilnic,deoareceacestea au putine calorii si sunt foarte bogate in fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor.

Elimina toxinele

Au proprietati diuretice si depurative, de aceea stimuleaza eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus. In acelasi scop poate fi folosit sucul din gutui proaspete. Prin bogatia de vitamine si minerale, sucul de gutui este recomandat de asemenea cardiacilor, anemicilor. Pentru aceasta se bea cate o jumatate de pahar de suc proaspat stors inainte de masa.

Stimuleaza digestia

Cunoscuta din timpuri stravechi ca un prieten al stomacului si al intestinelor, gutuia favorizeaza digestia si reduce aciditatea gastrica. In plus, datorita proprietatilor astringente si a taninurilor pe care le contine, o puteti folosi in caz de extrema urgenta pentru tratarea diareei si a enterocolitei, dar si pentru a impiedica formarea gazelor in intestin. Stomacul mai lenes va fi pus la munca de cateva feliute de gutuie mancate dupa fiecare masa copioasa.

Bun si sanatos

Fruct proaspat – consumati-l ca atare sau in salate pe care le puteti prepara din gutuie, morcov si mere rase, amestecate cu o lingura de miere. Mancati aceasta salata la micul dejun cateva zile la rand.

Decoct de frunze – taiati o gutuie in feliute si puneti-o la fiert intr-un litru de apa. Lasati-o pe foc pana ce lichidul scade la jumatate, apoi strecurati-l si pasati fructul si amestecati-l cu lichidul. Indulciti cu miere.

Nectar – stoarceti cateva gutui cu ajutorul storcatorului electric, iar pulpa obtinuta amestecati-o apoi cu apa si ceva miere. Beti doua-trei pahare pe zi.

Retete de frumusete

– pentru riduri: cojile unei gutui se fierb intr-o jumatate de cana de lapte. Solutia se pune calduta, sub forma de compresa, pe obraji, 20-30 de minute.
– pentru ten gras: suc proaspat de gutui.
– pentru pori deschisi si secretie sporita de sebum: se fac masaje usoare cu suc de gutui si se aplica cataplasme pe obraz cu cojile de gutui bine maruntite.

 

Adauga un comentariu

*