Semne care iti arata ca ai putea avea o deficienta a vitaminei D in organism

alimentos-vitamina-dEste esential sa stim ca vitamina D este responsabila pentru functionarea corecta a mai multor procese din organism, iar sanatatea oaselor, a pielii si cea mintala pot fi afectate de o deficienta a acesteia. 

Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui. Aceasta poate fi dobandita in mod natural si prin consumul de peste, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, lactate fortificate si unele tipuri de cereale.

Iata care sunt semnele care arata posibilitatea unei deficiente de vitamina D in corp:

Dureri la nivelul oaselor.

Aparitia despresilor si a starilor de anxietate.

Ai trecut de varsta de 50 de ani.

Probleme cu greutatea sau obezitatea.

Culoarea inchisa a pigmentului pielii. Pigmentul pielii reprezinta un ecran protector natural fata de razele solare, iar tenul inchis la culoare are nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D in organism.

Transpiratie excesiva in zona scalpului.

Probleme intestinale.

alimente_vitamina_DNivelurile scazute din sange de vitamina D au fost asociate cu:
– risc crescut de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare;
– tulburari congnitive la persoanele in varsta;
– astm bronsic sever la copii;
– cancer.

Cercetarile sugereaza ca vitamina D ar putea avea un rol important in prevenirea si tratarea a diverse conditii, inclusivdiabetul de tip 1 si diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, intoleranta la glucoza si scleroza multipla.

Tratamentul pentru deficitul de vitamina D implica marirea cantitatii de vitamina D prin dieta, suplimente sau petrecerea unei perioade mai mari la soare. Persoanele care au o concentratie mai mica de 20 ngml de vitamina D necesita tratament.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 UI pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 10-70 de ani si de 800 UI pentru adultii in varsta de peste 70 ani pentru optimizarea sanatatii oaselor.

Protectia solara inhiba productia de vitamina D, de aceea se va discuta cu medicul despre optiunile privind administrarea de vitamina D sub forma de suplimente, mai ales daca sunt prezenti si alti factori de risc care predispun la deficitul de vitamina D.

 

Adauga un comentariu

*