Grăsimi benefice organismului

Grăsimile sunt, în general, ocolite, fiind considerate vinovate de acumularea kilogramelor în plus, dar și de creșterea riscului de a suferi de boli cardiovasculare sau diabet. Însă nu toate grăsimile sunt rele! Dimpotrivă, unele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Grăsimile sunt sursa de energie de care avem nevoie zi de zi (fiecare gram de grăsime oferă 9 kcalorii). Sunt compuse din molecule, cunoscute sub denumirea de acizi grași, care pot fi saturați sau nesaturați.

Grăsimile saturate, precum cele din unt, brânză sau carne, sunt cele care duc la creșterea colesterolului. Din acest motiv, este indicat ca doar 10% din aportul zilnic de calorii să provină de la grăsimile „rele”. Pe de altă parte, grăsimile „bune” se împart în două categorii: cele mononesaturate și cele polinesaturate.

O categorie aparte a grăsimilor polinesaturate o reprezintă acizii graşi Omega-3 și Omega- 6, care nu pot fi sintetizate de organism, deci trebuie procurate din alimentație.

646x404Grăsimile mononesaturate previn bolile de inimă

Consumul constant de grăsimi mononesaturate este recomandat celor care doresc să scadă nivelul de LDL, așa numitul colesterol „rău”, un factor determinant în apariția bolilor cardiovasculare. Acestea sunt benefice și persoanelor care au trecut printr-un episod de atac de cord, pentru că înjumătăţesc riscul de a suferi un nou infarct. Cercetările au mai demonstrat că acest tip de grăsimi încetinește dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind astfel tumorile maligne.

Acizii grași, esențiali pentru sănătate

Unele vitamine precum A, D, E și K , sunt asimilate doar cu ajutorul grăsimilor, Omega-3 fiind unul dintre acizii grași care nu trebuie să lipsească din alimentația ta. Are proprietăți antiinflamatoare, ameliorând durerile provocate de artrită, însă este benefic și bolnavilor de diabet, deoarece stabilizează glicemia.

Consumul de ulei de pește reduce riscul de accident vascular la bărbați și previne atât nașterea prematură, cât și   depresia post-natală în cazul femeilor. Nu trebuie să lipsească din alimentația celor care se confruntă cu boli autoimune, cercetările arătând că diminuează semnificativ severitatea simptomelor.

Pe de altă parte, acizii grași Omega-6 sunt esențali pentru dezvoltarea și buna funcționare a creierului, fiind recomandați femeilor însărcinate sau persoanelor supuse surmenajului psihic.

fructele-in-coajaSurse de grăsimi „bune”

Monosaturate: Ulei de măsline, Ulei de susan, Avocado, Măsline și Unt de arahide.

Polinesaturate: Ulei de porumb, Nuci, Semințe de floarea-soarelui ,Susan, Pește gras: somon, ton, macrou și Tofu.

Surse grăsimi „rele”

Saturate: Carne de porc sau miel, Carne de pui cu piele, Unt, Brânză și Inghețată.

Trans: Produse de patiserie, Chipsuri, Margarină, Popcorn și Alimente prăjite.

Avocado este unul din alimentele recomandate de majoritatea specialiştilor nutriţionişti. Prin beneficiile sale, avocado este căutat mai ales de cei care vor să slăbească, modalităţile de consum fiind variate: în salate, în supe, sosuri (guacamole) şi deserturi.

Adauga un comentariu

*