Detoxifierea cu salate de primavara

retete_c-landscape-320x1Primavara este sezonul cel mai potrivit pentru a ne propune sa ne curatam organismul, pentru ca avem avantajul aparitiei acestor verdeturi proaspete, incarcate cu energie si nutrienti. Nici macar nu este complicat sa faci o “cura de detoxifiere” – reduci aportul de alimente de origine animala, scoti complet alimentele procesate, chimizate, aditivate, bei mai multa apa, consumi mai multe verdeturi, te odihnesti, te relaxezi, faci mai multa miscare si voila, ai trecut printr-un proces de detoxifiere.

Spanacul, ştevia, urzica  şi salata verde sunt câteva dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale

Spanacul este apreciat, în egală măsură, pentru valoarea alimentară şi pentru calităţile sale terapeutice. Prin conţinutul bogat în săruri minerale – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, zinc, vitamine – A, E, C şi complexul vitaminic B şi lipide, spanacul este considerat un excelent medicament, recomandat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni, de la bolile de piele, tuberculoză, astm bronşic, astenie fizică şi nervoasă, demineralizări, cardiopatie ischemică, hipertensiune, insuficienţă pancreatică, ateroscleroză, diabet zaharat până la reumatism, obezitate şi anemie

Ştevia este apreciată pentru proprietăţile depurative, tonice, antiascorbice – conţine multă vitamina C şi remineralizante – datorate cantităţilor importante de săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier) prezente în compoziţia sa. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul a peste 50 de afecţiuni: dermatologice, hepatice, hematologice, diabet, reumatism, tuberculoză, ulcer şi tuse.

Salata verde este unul dintre puţinele alimente naturale cu gust amărui. Ea conţine proteine, hidraţi de carbon, magneziu, potasiu, calciu, zinc, numeroase vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B). Din acest motiv, frunzele salatei au proprietăţi terapeutice foarte valoroase. Dieta cu salată crudă este indică în combaterea a numeroase afecţiuni reumatice, renale, respiratorii, dermatologice, precum şi în tratarea diabetului zaharat, a dischineziei biliare, a insomniilor, obezităţii şi a gripei.

Urzica este menţionată în medicina tradiţională ca o „regină a verdeţurilor” datorită vastei recomandări terapeutice. Cercetările recente au confirmat rolul acestei plante în prevenirea mai multor afecţiuni: virale, circulatorii, gastrice, renale, hepatice, pulmonare, gripă, hemoragii, colici, artrită, oboseală, obezitate şi ulcer duodenal.

sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu

*