Află ce este untul ghee şi de ce este considerat elixirul tinereţii

Untul ghee este recunoscut în medicina tradiţională indiană pentru calităţile sale de tonic şi revigorant fizic şi mental. Daca este consumat constant, are efect de întinerire şi asigura substanţele nutritive necesare unei diete echilibrate.ghee

Ghee (pronunțat ”ghi”) este o grăsime pentru gătit obținută din unt, foarte puțin cunoscută la noi, dar cu o tradiție de multe mii de ani în India, unde este considerat hrană sacră. Ghee este folosit extensiv în India, Pakistan, Asia de Sud-Est, Etiopia și în lumea arabă. Este o variantă de unt clarificat și se obține foarte ușor, prin fierberea untului până la separarea grăsimilor de părțile solide (proteine, zahăr) și caramelizarea acestora din urmă. Ghee ar un gust foarte plăcut, nuctat și poate substitui untul sau uleiul în orice rețetă.

Cum îl prepari

Pentru a prepara unt ghee ai nevoie de unt cât mai gras (80- 82 % grasime). Poţi folosi orice cantitate doreşti. Se pune într-o oala (ideal de fonta, cu fund dublu), la foc mediu spre mic. Când începe sa fiarba, dai focul cât mai mic. Dupa vreo 10 minute, se formeaza o spuma. Se ia cu o lingura de lemn şi se pune deoparte. Se curaţa bine lingura înainte de a o folosi din nou. Se repeta procedeul pâna vezi ca nu se mai formeaza spuma (aproximativ 45 de minute). Dupa aceea, îl iei de pe foc şi îl laşi sa stea 10 minute. Îl stecori printr-o sita noua, peste care ai pus tifon, direct în borcanele în care va fi depozitat. Se lasa partea care ramâne pe fundul oalei pentru ca aceea e mai tulbure şi va altera calitatea. Daca e bine preparat şi acoperit, nu este nevoie sa fie pus la frigider.

 Scopul sau terapeutic

Tonic, reîntineritor;

Nutritiv (textele ayurvedice spun ca „hraneste toate tesuturile si organele”);

Antianemic;

Detoxifiant (împiedica acumularile toxice numite „Ama” în medicina Ayurveda);

Antidot în caz de otraviri;

Scade colesterolul sanguin;

Stimulent al digestiei;

Scade aciditatea gastrica;

Bun în caz de tuse cronica, bronsita si astm (împreuna cu anumite amestecuri din plante);

Recomandat în afectiuni biliare;

Recomandat în insomnie – o lingurita de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul profund în mod natural;

Recomandat în epilepsie si tulburari de memorie;

Se foloseste cu rezultate bune în afectiuni ale pielii;

Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii.

 

 

 

Adauga un comentariu

*