Boli favorizate de stres

„Boala lumii moderne”, cum mai este denumit stresul, afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Dupa ce au efectuat mai multe analize, oamenii de stiinta din mai multe tari au descoperit ca stresul de durata, cunoscut sub numele de stres cronic, poate duce la aparitia multor boli. stres

Problemele cardiace

Stresul prelungit duce la cresterea frecventei batailor inimii si cresterea tensiunii arteriale, ceea ce determină ingrosarea arterelor, fiind favorizata astfel aparitia anginei pectorale si a infarctului, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale.

Asociat si cu alti factori precum fumatul, consumul de alcool sau obezitatea, stresul creste semnificativ riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare. In cazul persoanelor care sunt deja diagnosticate cu astfel de afectiuni, stesul poate duce la agravarea lor.

Astmul

La nivelul aparatului respirator, s-a constatat ca stresul provoaca exacerbarea astmului bronsic.

Ca si in cazul afectiunilor cardiace, stresul prelungit poate duce la aparitia astmului, fie la agravarea lui. Deoarece stresul favorizeaza secretia anumitor substante, printre care si cortizolul (hormonul stresului), care creste riscul aparitiei alergiilor si problemelor respiratorii.

Favorizeaza aparitia diabetul zaharat si a unor afectiuni digestive

Glicemia si nivelul acizilor grasi din sânge cresc în conditii de stres, favorizând accelerarea procesului de ateroscleroză, ceea ce duce la aparitia bolilor coronariene si a diabetului zaharat.

Cresterea nivelului de acid gastric poate provoca iritatia mucoasei stomacului, ceea ce duce la aparitia unor afectiuni digestive precum gastrita, ulcerul, colita ulcerativa sau colonul iritabil.

Accelereaza imbatranirea

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca stresul poate afecta inclusiv modul in care imbatranim. In cadrul cercetarii, specialistii au analizat ADN-ul a doua grupe de femei. Din primul grup faceau parte femeile care aveau in grija un copil bolnav si care sufereau de stres, in timp ce in cel de-al doilea grup se aflau femei care nu aveau probleme de sanatate, dar nici dificultati precum cele din prima categorie. Dupa ce au analizat o anumita regiune a cromozomilor, cercetatorii au observat efectele imbatranirii accelerate in cazul femeilor din prima grupa.

La nivelul sistemului nervos, stresul se manifesta prin stari de anxietate, depresie, oboseala cronică si migrene.

In aceeasi masura, stresul ne afecteaza si organele de reproducere –la multi dintre cei care sufera de stres se pot intalni infertilitate, tulburari menstruale sau impotenta.

 

Adauga un comentariu

*