Proiectul “Prima Casă” devine “Noua Casă”.

Proiectul “Prima Casă’ va fi transformat în ,,Noua Casă”. Modificarea se regăseşte în programului politic pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, săptămâna viitoare.prima-casa

Potrivit noilor prevederi, în acest an, Guvernul vrea să ofere garanţii de stat doar celor care achiziţionează apartamente situate în imobile noi.

Programul mai prevede stimularea mobilităţii tinerilor prin acordarea de subvenţii pentru chirie pentru cei care se mută în alt judeţ pentru primul loc de muncă.

În vederea sprijinirii mediului de afaceri, Guvernul are în vedere acordarea de facilităţi fiscale pentru crearea de locuri de muncă, stimularea şi dezvoltarea sectorului IMM şi consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea sectorului IMM.

Iniţiativa Executivului nu este nici pe placul băncilor, care ar prefera, mai degrabă, suplimentarea sau continuarea programului actual. “Prima casă” a fost gândit ca o măsură care să deblocheze piaţa imobiliară, după apariţia crizei economice. Multe persoane fizice se confruntau atunci cu dificultăţi în accesarea unui credit imobiliar destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe. Atunci a intervenit statul, care le-a permis românilor să contracteze credite garantate în proporţie de 50% şi la dobânzi sub media pieţei. De-a lungul anilor, programul a suferit mai multe modificări, printre acestea numărându- se acordarea de garanţii suplimentare doar în lei, sau credite oferite numai în moneda naţională.

În 2014, plafonul de garanţii este de două miliarde de lei, iar anul acesta garantarea se va oferi doar pentru credite acordate în moneda naţională. Plafonul maxim al creditului garantat de stat în 2013 a fost: 60.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinţă veche, 70.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinţă nouă şi 75.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinţă colectivă, construită de la zero. Avansul pentru achiziţionarea unei locuinţe prin acest program este de 5% din valoarea imobilului.

Adauga un comentariu

*