Sacrificarea ovinelor și caprinelor în perioada sărbătorilor pascale

Avand in vedere apropierea sarbatorilor pascale, cand in mod traditional sunt sacrificati miei si iezi, subliniem cateva reguli privind circulatia și sacrificarea ovinelor si caprinelor pe teritoriul României.

Circulatia pe teritoriul României inclusiv spre abatorizare este acceptata numai dacă  ovinele și caprinele sunt identificate cu crotalii electronice, înregistrate in Baza Nationala de Date  şi însoţite de formulare/documente de mişcare, precum şi de certificat sanitar veterinar,  certificat eliberat de medicul veterinar din localitatea de origine a animalelor. Amintim că ovinele și caprinele trebuie identificate până la împlinirea vârstei de 6 luni si oricum înainte de împlinirea acestei vârste în situația mișcarii lor din exploația de origine .

Sacrificarea mieilor și iezilor în scopul comercializării cărnii este permisă doar în abatoare autorizate/înregistrate sanitar veterinar. La ora actuală în județul Bacau sunt autorizate două abatoare situate in comunele Nicolae Bălcescu și Mănăstirea Cașin

Sacrificarea mieilor în gospodariile populatiei :  ovinele si tineretul ovin se pot sacrifica indiferent de varsta, pe toata perioada anului, in gospodaria proprie numai pentru consum propriu in familie;  sacrificarea si consumul carnii de miel in gospodaria/curtea cetateanului nu intra sub incidenta legislatiei comunitare; este interzisa comercializarea carnii de miel pentru consum public direct din gospodaria proprie. În anii anteriori, în sistemul autorizat de abatorizare au fost sacrificate între 2500 – 6000 ovine și caprine.             Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, va intreprinde actiuni in pietele agroalimentare vizand: verificarea documentelor de insotire a carcaselor destinate vanzarii (fisa de  sanatate animale, carnet de producator, certificatul sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar din unitatea de sacrificare).  De asemenea, vor fi inspectate conditiile de prezentare pentru comercializare a animalelor vii, care vor fi insotite de certificat sanitar veterinar si documente de miscare. Se are în vedere verificarea modului de folosire si repartitie de catre administratiile pietelor a spatiilor pentru desfacerea produselor, care vor viza: starea de igiena generala a sectoarelor, asigurarea conditiilor sanitare veterinare pentru sacrificarea mieilor si desfacerea produselor.

In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –D.S.V.S.A. BACAU.

Purtător de cuvânt, 

Dr. BALTĂ FLORIN CLAUDIU

Adauga un comentariu

*