Ce trebuie sa stii despre antibiotice

 Cu ajutorul antibioticelor putem trata numeroase boli, dar in acelas timp acestea pot avea si efecte adverse asupra organismului, acest lucru se datoreaza faptului ca nu sunt administrate corespunzator. Iata cateva sfaturi utile atunci cand urmezi un astfel de tratament.antibiotice

Interacționează cu alte medicamente

Antibioticele, in deosebi tetraciclina si penicilina, reduc sau chiar anuleaza efectul pilulelor contraceptive, fiindca nu mai permit absorbtia lor in sange. Astfel, ca atunci cand ni se prescrie un tratamet cu antibiotice, comunica-i medicului si ce alte medicamente mai iei, pentru a preveni complicatiile.

Favorizeaza aparitia unor reactii suparatoare

Majoritatea antibiotice pot avea efecte secundare, cum ar fii diareea sau candidoza (infecție cu ciuperci Candida, care apare fie la nivel genital, fie la nivel bucal). De aceea, in momentul cand iei ontibiotice este de preferat sa iei  si probiotice, sub forma de comprimate sau pulbere. Bacteriile „prietenoase“ din compozitia probioticelor combat distrugerea florei intestinale, regleaza tranzitul  si intaresc sistemul imunitar. Pe de alta parte, daca esti predispusa la infectii cu Candida sau ai mai avut astfel de probleme, cere-i medicului un medicament antimicotic, care previne dezvoltarea acestei ciuperci.

Folosirea excesiva a lor ne poate imbolnavi mai rau

Cand pacientii nu isi iau medicamentele pe toata perioada recomandata de medic, bacteriile sunt expuse la nivele de antibiotice prea mici pentru a le omora, ceea ce le permite sa se dezvolte si sa transmita gene rezistente.

Ai grijă ce consumi pe durata tratamentului!

Atunci cand iei antibiotice, limiteaza consumul de lactate, pentru ca acestea scad efectul pastilelor. Iaurtul, laptele dulce sau batut nu trebuie luate concomitent cu tetraciclinele, insa se pot consuma cu doua ore inainte sau dupa ce ai luat medicamentele. Contraindicata este si combinatia intre antibiotic si grepfrut, consumat ca atare sau sub forma de suc. De data aceasta, fructul are puterea de a tripla efectul pastilelor, chiar si de trei ori mai mult. In plus, consumul grepfrutului pe perioada tratamentului poate duce si la aparitia unor efecte adverse, precum hemoragii stomacale, probleme renale sau batai neregulate ale inimii, fiindca favorizeaza absorbtia intestinala a antibioticelor.

Sfaturi utile

Informeaza-ti medicul daca esti alergica la anumite clase de antibiotice si ce alte medicamente mai iei;

Nu consuma alcool în timpul tratamentului cu antibiotice, fiindca aceasta combinatie este toxica pentru organism;

Cand iei pe langa antibiotice si alte medicamente, pastreaza 3-4 ore distanta intre ele;

Intotdeauna este bine sa citesti prospectul medicamentelor, pentru a preveni eventualele complicatii;

Atnci cand medicul iti prescrie antibiotice, este  foarte important sa le iei exact aşa cum ţi-a indicat.

 

Adauga un comentariu

*