Dafinul – planta invingatorilor

Este un condiment excelent si extrem de apreciat pentru nenumarate feluri de mancare, un simbol al pacii si, totodata, un medicament stravechi.dafinul

Cand auzim cuvantul laur, il asociem imediat cu co­roanele care li se puneau pe frunte, in Roma si Grecia an­ti­ca, personalitatilor de exceptie: castigatorii de olim­piade, vitejii din razboaie, filozofi si poeti. Intemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medica­men­te. Hipocrate descrie frunzele si semintele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epi­demiilor de holera si de malarie, in tratarea dizenteriei si a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor in tim­pul na­sterii. Avicena considera da­finul unul din cele mai eficiente leacuri in cazuri de du­reri in articulatii, apnee, dar si incordare nervoasa. Scoar­ta si semintele le folosea in tratarea colecistitei si a nisipului in vezica urinara. Galenus stia ca toate par­tile plantei au efecte antisep­tice, antimicrobiene si de cal­mare.

Ceaiul de dafin curata sinusurile si amelioreaza indigestia. Proprietatile terapeutice ale ceaiului de dafin mai sunt cunoscute si in tratarea reumatismului cronic, afectiunilor nervoase si afectiunilor orale.

Macerarea, 24 de ore, a frunzelor de dafin in untura topita proaspat si apoi stoarse devine rezultatul unei alifii care poate sa amelioreze puseurile de reumatism ale articulatiilor.

Frunzele de dafin arse pe jaratic produc un miros foarte frumos in camera si alunga insectele.

Mestecand o frunza de dafin putem vindeca rapid o stomatita.

Decoctul obtinut din frunze de dafin si baut pe parcursul unei zile are darul de a intari sistemul imunitar.

20-30 frunze de dafin oparite cu o cana de apa clocotita si infuzate 20 minute pot fi folosite cu succes in caz de intoxicatie si otravire pentru ca duc la un efect vomitiv instantaneu.

Cate o frunza de dafin mestecata pe stomacul gol dimineata, la pranz si seara se amelioreaza digestia.

Frunzele de dafin oparite cu apa clocotita reprezinta, dupa racire, gargara pentru vindecarea raguselii si a infectiilor gingivale.

La nivel psihomental, trezeste starea de dinamism, de expansiune, conferind atitudinea specifica unui invingator. Purifica fiinta si ii ridica nivelul de vibratie.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intra in componenta multor unguente, in special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestari ale durerii.

 

 

Adauga un comentariu

*