Oregano, condimentul care te scapa de infectii

Cu un miros pregnant si o aroma aparte, acest condiment este face minuni in bucatarie. Oregano-ul este o planta aromata cel mai des intalnita in bucataria italiana, alaturi de busuioc. Acesta este secretul a numeroase retete, atat de pizza, cat si de salate cu rosii si mozzarella.oregano

Sovarful, cunoscut si ca sovarv, maghiran salbatic, busuioc de padure sau oregano, este o planta medicinala din familia Lamiaceae, genului Origanum. Planta este o specie nativa Europei, in regiunea mediteraneana, si sudului si centrului Asiei.

De la oregano se folosesc frunzele proaspete, dar acestea nu au o aroma prea intensa, de aceea ele trebuie uscate, acestea avand o aroma mult mai puternica decat cele proaspete, apoi se pot pastra in vase inchise ermetic.

Gustul este aromatic, usor amarui, iar aroma este complexa, putin pregnanta, cu o nuanta, picant-amaruie. In popor i se mai spune si „busuioc de padure”, datorita miresmei sale, care pe timp de vara, insorit, umple vazduhul de arome imbatatoare. Planta inaltuta si zvelta, te umple de-alean, cu florile ei purpuriu-violete, alungand grijile de unde-au venit. La inceput de septembrie, sovarful este in plina splendoare, numai bun de cules si de pus la uscat. Se recolteaza pe timp frumos, calduros, intre dimineata si miezul zilei, dupa ce dispar ultimele picaturi de roua. Se taie cu o foarfeca sau un cutit ramurele de 20-25 cm, care se pun apoi la uscat, in strat subtire, in odai bine aerisite. Plantele se intorc de 2-3 ori pe zi, altfel se innegresc si pierd din aroma specifica si din calitatile vindecatoare. Greselile in uscarea plantei duc la descompunerea vitaminei C, dar si la pierderea aproape in intregime a uleiului eteric, care se evapora destul de repede.

oregano uscatInsa, ca multe alte plante aromatice, oregano nu se foloseste doar pentru aroma ci si pentru proprietatile lui care ii sunt date de multi compusi chimici, printre care se numara carvacrol, thymol, limonene si care odata ingerati ajuta organismul sa isi mentina sau sa isi refaca starea de sanatate.

Carvacrolul, un compus regasit in oregano, este eficient pentru combaterea norovirusului, care constituie una dintre cele mai comune cauze pentru infectii gastrointestinale insotite de greata si varsaturi.

O infuzie din aceasta planta este un remediu util in stari febrile. De asemenea, se dovedeste de folos in tratarea tusei, a racelii si gripei, datorita capacitatii de a stimula eliminarea sputei si de a relaxa muschii bronhiilor.

Adauga un comentariu

*