Prima reacţie din USD, după ultimatumul lui Antonescu: ori USL, ori USD

Crin Antonescu l-a somat pe Victor Ponta să rupă USD, anunţând că, în caz contrar, se rupe USL. La finalul unei şedinţe a conducerii PNL de aproape patru ore, cu un aparat de bruiaj instalat în sala de şedinţe pentru a nu „transpira“ nicio informaţie, Crin Antonescu a prezentat mandatul pentru negocierile cu Victor Ponta.   

Liberalii s-au întrunit ieri în Biroul Politic şi au adoptat o rezoluţie prin care cer desfiinţarea Uniunii Social Democrate, noua alianţă dintre PSD, UNPR şi PC, pe motiv că s-a încălcat protocolul USL, care nu permite formarea niciunei alte alianţe paralele, nici măcar una electorală. „PNL cere tuturor celorlaţi trei membri, respectiv, PSD, UNPR şi PC anularea documentelor referitoare la USD deoarece contravin inflagrant protocolului USL. Nu interzicem să meargă într-o formulă comună la europarlamentare, dar nu prin încercarea de a substitui o titulatură care înseamnă USL“, a anunţat Crin Antonescu.
Antonescu a transmis că dacă Ponta, Constantin şi Oprea continuă cu USD, atunci se situează în afara prevederilor protocolului USL. „Dacă nu dispare USD tragem concluzia că partenerii noştri nu mai respectă, denunţă şi au părăsit protocolul USL şi că pentru dânşii nu mai există USL“, a spus Crin Antonescu.  La înfiinţarea acestei alianţe electorale, liderul PNL nu şi-a manifestat opoziţia faţă de existenţa ei, însă nu de aceeaşi părere au fost şi alţi liberali, care au votat marţi seară solicitarea de a cere desfiinţarea USD. Conducerea PNL a aprobat şi o rezoluţie prin care este reconfirmat mandatul de negociere în USL privind structura Guvernului al preşedintelui formaţiunii. Decizia conducerii  înseamnă că liderul liberal este mandat să nu facă nicio concesie în negocierile din USL. Liderul PNL Crin Antonescu este presat din toate părţile pentru a rezolva situaţia tensionată în raportul cu PSD, şi implicit soarta USL-ului.Deşi personal l-ar avantaja acum o rupere cât mai rapidă de PSD în perspectiva alegerile prezidenţiale, baronii liberali din ţară nu vor ca acesta să se pripească în a lua decizia de a ieşi de la guvernare şi de a se sacrifica pe ei înşişi pentru ambiţiile prezidenţiale ale lui Antonescu. Cererea imperativă a lui Crin Antonescu de desfiinţare „de urgenţă“ a USD este tradusă în noua alianţă PSD-PC-UNPR ca un demers care adânceşte criza în loc să o rezolve. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că liderul PNL „caută pretexte pentru a distruge Uniunea Social Democrat şi nu dă semne că mai doreşte ieşirea USL din criză“.
Iar dacă USL se rupe, Ponta îşi pierde funcţia. Acesta este mesajul de „îimpăcare” pe care i l-au transmis liberalii liderului social-democrat. Pe lângă atacul la USD, liberalii i-au atras atenţia lui Victor Ponta că-şi va pierde funcţia de premier, în cazul in care actuala majoritate se va rupe. „Nu e un ultimatum, e o situaţie clară. Doreşte în continuare un guvern cu PNL, ăştia sunt oamenii. Nu mai doreşte, atunci face un alt guvern, dar după ce demisionează. Ori mergem împreună înainte, ori incheiem decent, domnul Ponta demisionează şi îşi face o altă majoritate”, a conchis Antonescu.

Adauga un comentariu

*