Sfaturi pentu un somn odihnitor

Toate studiile efectuate in trecut sustineau sus si tare ca organismul are nevoie de opt ore de somn neintrerupte pentru fie care 16 ore de solicitare.Beneficiile-somnului-de-frumusete

Dar cele mai recente cercetari asupra somnului arata ca organismul uman functioneaza mai bine daca orele de odihna sunt, de fapt, impartite.

Pana in prezent, medicii recomandau pentru odihna organismului ciclul monofazic, reprezentat din opt ore neintrerupte de somn pentru fiecare 16 ore de stat treaz. Insa tot mai multi oameni de stiinta de pe Glod lauda beneficiile somnului polifazic, cu alte cuvinte, impartit in cursul a 24 de ore.

Potrivit unui cercetator american, cel mai odihnitor somn este cel de 30 de minute la fiecare 4 ore, denumit stiintific ciclul Uberman. Din pacate, o astfel de rutina de somn este aproape incompatibila cu stilul de viata modern, cand aproape toata ziua suntem prinsi la serviciu.

Dupa Uberman, urmeaza ciclul Everyman, care consta intr-un somn de 20 de minute, dar si o perioada de odihna, in care suntem treji dar stam relaxati, de 1,5 pana la 4,5 ore. Daca reusim sa gasim timp sa dormim astfel in timpul zilei, cel putin 30 de minute, mai mult de sase ore de somn pe noapte nu am avea nevoie, iar corpul nostru tot s-ar simti mai bine decat daca ne culcam la ora 23.00 si ne trezim la ora 07.00.

Lino Nobili, directorul Centrului de medicina a somnului din Spitalul Niguardia din Milano, sustine ca, pentru a nu fi expus riscului oboselii cronice, este mai bun somnul bifazic ce consta in 5 ore noaptea si 2 ore dupa pranz.
Mai mult de atat, si prestigioasa publicatie de specialitate American College of Cardiology a consemnat ca somnul de peste opt ore poate agrava starile de depresie, creste riscul aparitiei maladiei neurodegenerative Alzheimer, dar si al infarctului miocardic.

Un om odihnit este intotdeauna binedispus, plin de vitalitate, are un chip luminos si relaxat, mintea limpede, este creativ, binevoitor, gaseste usor solutii la problemele cu care se confrunta.

In timpul somnului, se odihneste intreg organismul. Ritmul respirator si cardiac scad, se produce o relaxare musculara, temperatura organismului coboara cam cu 0,5 grade Celsius, iar functiile secretorii sunt mai putin active.

Dupa aceste constatari venite din mai multe colturi ale Globuri, tot ce ne ramane sa facem este sa ne aranjam astfel rutina de zi cu zi incat sa ne permita sa dormim si ziua, iar acest lucru este, de fapt, adevarata noastra provocare!

 

Adauga un comentariu

*