Sfaturi practice

Inspiraţie şi sfaturi practice de la nutriţionistul Kerry Torrens.

Ajutor de la lămâi

Folosesc coajă de lămâie, lime şi portocală nu doar pentru că dau o aromă plăcută mâncărurilor, ci şi pentru că aduc beneficii pentru sănătate. Coaja de lămâie este bogată în bio-flavonoide protectoare care ajută la scăderea colesterolului, susţine vasele de sânge şi normalizează presiunea arterială. Este utilă în special dacă faci vânătăi uşor sau suferi de sângerări ale nasului sau de circulaţie proastă. Aceste bio-flavonoide, împreună cu vitamina C, luptă împotriva infecţiilor, adică ne apără de viruşi. Ca să obţii beneficii maxime, allege fructe cu coaja necerată, spală-le bine şi adaugă-le în amestecul de cereale sau în iaurt; ori foloseşte-le ca decor pentru orez sau paste.

 Mai puţine gustări sărate pentru copii

Copiii adoră gustările sărate, dar cei care mănâncă trei sau mai multe gustări sărate pe săptămână sunt mai predispuşi să sufere de astm. Pentru că urmează vacanţa de Paşti, încearcă să înlocuieşti gustările cu popcorn făcut în casă, fără zahăr sau sare adăugată, sau cu grisine nesărate servite cu sosuri şi legume.

Fiecare masă, mai sănătoasă

Combinând proteine cu carbohidraţi, alegi o modalitate sănătoasă de a mânca. Alimentele cu proteine (peşte, carne, lactate, nuci, leguminoase) se digeră într-un interval mai lung, ceea ce face să ne simţim sătui mai mult timp; combinate cu carbohidraţi (pâine, orez, paste), ele stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Astfel se menţine o greutate sănătoasă şi se îmbunătăţesc nivelul de energie şi concentrarea. Încearcă:

La micul dejun alege….

• cereale integrale sau musli fără zahăr, servite cu iaurt sau lapte

• cereale cu amestec de seminţe şi iaurt

• amestec de cereale cu iaurt şi afine

• scrob condimentat

 La prânz alege….

• salată Niçoise

• somon afumat şi avocado pe pâine de secară

• cartofi copţi cu fasole

• cartofi umpluţi cu ton şi chives

• pâine umplută cu pui şi stropită cu humus

 La cină alege….

• somon cu legume şi mentă

• curry cu pui şi nuci

• cotlete de miel cu sos de roşii condimentat

• stir-fry de legume cu nuci caju

• nuci nesărate şi fructe uscate

• biscuiţi de ovăz cu brânzică de casă

• o bucată de fruct şi câteva seminţe de dovleac

• humus cu lămâie şi coriandru, cu legume crude

 Înlocuieşte pâinea pe care o mănânci de obicei

Toate produsele din cereale integrale, inclusiv pâinea integrală, ajută la reducerea riscului de boli de inimă, însă cele din secară sunt şi mai benefice. Secara este bogată în elemente numite lignani, care protejează împotriva anumitor tipuri de cancere şi pot atenua simptomele menopauzei. Secara are de asemenea indice glicemic mic, deci este o alegere mai bună pentru diabetici şi pentru cei care vor să slăbească din moment ce îşi eliberează energia mai încet, ceea ce duce la evitarea unei creşteri abrupte a nivelului de insulină.

 

Adauga un comentariu

*