Insomnie – afla care sunt cauzele ei

Se stie cat de important este somnul pentru organism, insa tot mai multe persoane sufera de insomnie. Atunci cand nu resusim sa ne odihnim suficient de mult suntem epuizati si nivelul de stres este mai mare. Invata sa te relaxezi si fa cateva exercitii fizice. Astfel vei diminua nivelul de stres.insomnia

Insomnia este dificultatea in mentinerea sau initierea somnului sau un somn nereconfortant, stare care dureaza si care cauzeaza deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare.

Somnul insuficient, pe apucate afecteaza grav sanatatea, ducand la boli grave precum diabetul, depresia, anxietatea, afectiuni cardiace, cancer, slabirea sistemului imunitar, cresterea in greutate si deteriorarea memoriei mult prea timpuriu.

Insomnia trecatoare nu dureaza mai mult de o saptamana. Apoi este cea prelungita, care tine cateva saptamani. Tot ce trece de 3 saptamani devine cronica.

Multi oameni au parte de un episoade de insomnie macar o data in viata, dar dintre acestia, unii sufera de aceasta afectiune intr-o forma cronica, mult mai grava decat cea trecatoare, si care poate sa le afecteze viata destul de grav.
Cauzele insomniei pot sa fie urmatoarele:– schimbari de fus orar;

– schimbari la locul de munca, cum ar fi lucratul pe schimburi;

– mutarea intr-o casa nou, in care nu esti inca obisnuit cu zgomotele de acolo;

– situatii stresante, precum o despartire, o perioada de examene, divort, lipsa unui loc de munca;

– persoane dependente de alcool, tigari, droguri sau sedative, care se hotarasc sa renunte la aceste vicii;

– cauze psihologice: anxietate, depresie, stres, schizofrenie, manii, tulburari bipolare.

– probleme de ordin fizic: dureri cronice, sindromul oboselii cronice, probleme ale inimii, reflux gastric, probleme de respiratie, apnee, astm (in special cel nocturn, care isi face simtite simptomele in special pe timpul noptii), boli degenerative (Parkinson, Alzheimer), tumori cerebrale, o proasta irigare a creierului sau o trauma la nivelul acestuia.

Persoanele care au un risc mai mare de a suferi de insomnie sunt: cele care calatoresc mult; oamenii care lucreaza pe schimburi; persoanele in varsta; adolescentii sau studentii; femeile insarcinate; femeile aflate la menopauza;
 persoanele dependente de droguri; persoanele alcoolice.
Important pentru a scapa de insomnie este si modul in care ne alimentam, te sfatuiesc sa alegi alimente bogate in triptofan, aminoacid care ajuta la secretia melatoninei. Melatonina este hormonul care ajuta la inducerea somnului. Opteaza pentru carne de curcan si de pui, lapte si produse lactate, nuci si seminte – toate contin o cantitate semnificativa de triptofan. Consuma-le impreuna cu orez, paste si cartofi pentru a spori ingestia de triptofan.

Adauga un comentariu

*