Retete de post din Moldova

Va invitam sa descoperim cateva mancaruri de post din bucataria moldoveneasca.

bors-moldovenesc3Bors moldovenesc cu ciuperci

Ingrediente: 300 g ciuperci, 500 g varza,1 ardei,1 gogosar,1 ceapa rosie,3-4 cartofi,100 g rosii prunisoare ,2 morcovi ,2 legaturi marar, 1 cana orez, 2 linguri ulei, sare, piper, bors.

Preparare:  Se curata varza si se taie fideluta, apoi se freaca cu un praf de sare si se lasa separat intr-un bol, acoperit cu folie.
Ardeiul, gogosarul si ceapa se curata si se taie fasii subtiri, apoi se calesc in uleiul de masline. Se adaugă cartofii, rosiile taiate cubulete, morcovii rondele, orezul ales si spalat si se lasa sa fiarba la foc potrivit.
Separat, se curata ciupercile de pielite, se taie felii subtiri si se pun sa fiarba cu toate legumele. Spre sfarsit, se adauga varza si se mai lasa sa clocoteasca putin.
Dupa ce au fiert toate legumele, se drege ciorba cu bors, cu sare şi piper, si se serveste ornata cu marar verde din abundenta.

Tocanita de cartofi cu masline

mancare-de-cartofi-delicioasa-cu-masline-800x600-24107Ingrediente: 3-4 cepe, 7-8 cartofi curatati si taiati cuburi, o mana de masline, o cana suc de rosii, sare, piper, frunze de dafin, ulei, apa.

Preparare: Ceapa se toaca marunt si se caleste un pic in ulei, apoi se stinge cu apa. Se adauga cartofii taiati cuburi, sarea, si se pune apa cat sa ii acopere. Se lasa la fiert. Cand sunt aproape fierti se adauga sucul de rosii, maslinele si mirodeniiile. Se mai fierbe pana cartofii s-au inmuiat.

imagine-reteta-prajitura-negresa-de-post-fara-grasime_largeNegresa de post

Ingrediente: 2 cani cu faina, 200 g zahar, 75 ml ulei, 250 ml apa minerala, 2 linguri de cacao, 2 linguri de gem de prune, 100 g nuci macinate, un plic de bicarbonat, arome, o ciocolată amaruie (nu are lapte), 2 linguri de zahar pudra.

Preparare: Gemul si apa minerala se pun in blender si se rsstoarns intr-un castron, in care se adauga uleiul şi zaharul. Faina, praful de copt, cantitatea de cacao, nucile si aromele se se combina separat. Se amesteca usor, ca sa se evite formarea de cocoloase. Aluatul se pune la cuptr intr-o tava unsa si tapetata cu faina.
Dupa ce se scoate de la cuptor, dupa 45 de minute de foc potrivit, prajitura este lasata la racit, tot in tava. Glazura se prepara topind ciocolata in două linguri de apa. Cand ciocolata s-a topit, se adauga zaharul pudra si se amesteca bine. Glazura se intinde peste blat si acum se pot adauga nucile macinate.

Adauga un comentariu

*