14 Noiembrie – ziua mondiala a diabetului

In fiecare an, inca din 1991, celebram pe data de 14 noiembrie ziua mondiala de lupta impotriva diabetului, si este un prilej de sensibilizare a opiniei publice mondiale privind  riscurile imbolnavirii prin diabet zaharat, care se afla pe primele locuri in topul mortalitatii mondiale.Diabet zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate.

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului.

        Diabetul reperezinta a doua cauza de mortalitate in Romania, iar asta se datoreaza lipsei de cultura sanitara a romanilor si a vizitelor mult prea rare pentru controale de rutina la medic.

 In Bacau, incepand cu orele 10:00 in Piata Tricolorului, va avea loc o distribuire de materiale informative la tema. Obiectivul principal al acestei actiuni este acela de a informa populatia asupra efectului benefic al adoptarii unor obiceiuri sanatoase ( miscare zilnica, nutritie corecta) in prevenirea diabetului si a complicaţiilor sale.

La Muzeul de Istorie va avea loc o sesiune de screeungul gratuita. Screeningul are ca scop diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila, iar in cazul diabetului zaharat ajuta la determinarea glicemiei, deaseamenea determinarea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Adauga un comentariu

*