Testul Babes-Papanicolau – esential pentru fiecare femeie

Testul Papanicolau, mai poarta si denumirea de PAP, este un test de rutina, care trebuie facut de fiecare femeie, astfel putandu-se depista din timp orice afectiune a cervixului si colului uterin. Orice femeie, indiferent de varsta, trebuie sa faca acest test cel putin o data pe an, ideal fiind la 6 luni odata cu inaintarea in varsta.

Controlul ginecologic este pentru multe femei un prilej de teama si stanjeneala, dar acesta este absolut necesar cel putin o data pe an.

pap_test-440x312

Prima intrebare care le vine in minte femeilor este ” De ce ar trebui sa merg la ginecolog daca nu observ nici o anomalie sau vreo simptoma care sa arate prezenta unei boli?” Doamnelor, raspunsul este simplu, si deasemenea te pune pe ganduri: fiindca, din pacate, majoritatea bolilor grave evolueaza ” in liniste” , de-a lungul unei perioade indelungate. Atunci cand apar primele simptome, boala se afla deja intr-un stadiu avansat, iar lupta contra ei este mult mai grea atat pentru medici, cat si pentru pacienta, daca nu chiar imposibila. Bineinteles ca discutam despre cancer si nu despre orice infectie usoara la nivelul aparatului reproducator.

Cancerul de col uterin este o afectiune grava, dar se poate preveni prin controale periodice.

Atunci cand este diagnoticat in stadii incipiente, poate fi tratat si vindecat, insa, de multe ori, interventia chirurgicala este radicala, fapt ce cauzeaza femeii o trauma psihica importanta. Pe langa infectia cu HPV (in 95% din cazuri), exista si alti co-factori ce determina aparitia cancerului de col uterin, precum: fumatul, varsta precoce de incepere a vietii sexuale, utilizarea prelungita a contraceptivelor orale, infectii genitale concomitente, un numar mare de sarcini neconcludente, infectii HIV, factori genetici si imunodepresii.

Conform unor studii pe plan mondial la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. La nivel global, aceasta afectiune ocupa locul doi in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15-45 de ani.

In Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin, iar Romania ocupa primul loc din Europa, in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin, procentul cazurilor din Romania fiind cu mult mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana.

Adauga un comentariu

*