Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru!

Sâmbătă, 26 octombrie, este mare sărbătoare: Sfântul Dumitru. Peste 315.000 de români, în majoritate bărbați, își vor sărbători ziua numelui.

Conform credinței populare, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Există credința că în această zi căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții. În Ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.

Grâu fiert de pomană

Ziua Sfântului Dumitru era și o zi a soroacelor, când se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la San-George, de unde și zicerea că „la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii“. De Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele. Țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorătorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie. Dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Dacă va fi lună plină și cerul acoperit de nori, vor fi zăpezi grele. În această zi este bine să dai de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză, scriewww.crestinortodox.ro.

Adauga un comentariu

*