Usturoiul – alimentul-minune. Beneficii, proprietaţi, curiozităţi

Multa lume asociaza cuvantul usturoi cu mirosul sau foarte puternic si unic dar si cu gustul specific care ramane in gura si respiratie a acestui aliment-minune. Alteori il evitam din pricina sensibilitatii pe care o putem avea la stomac din pricina lui; arsenicul, care se gaseste in cantitati infime in miezul sau, este cel ce poate da arsurile bine cunoscute. Chiar si asa, usturoiul poate fi consumat cu incredere, daca eliminam miezul, caci o mare parte din proprietatile sale curative se mentin.

 Usturoiul vindeca multe boli, incepand cu banala raceala si diabet fiind un adjuvant de nadejde in boli de inima si cancer. Rolul pe care usturoiul il are in prevenirea si tratarea acestor boli este dat de anumiti nutrienti specifici: cand este strivit catelul de usturoi, se produce un fitonutrient alicin care contine antibiotic puternic si cu rol antifungic. Insa usturoiul nu vindeca diabetul si nu trebuie folosit fara permisiunea medicului.

Usturoiul contine si multi alti nutrienti precum vitaminele B si minerale precum calciul, zincul, selenium si flavonoizi.

 Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale, testele medicale au aratat ca radacina cu aroma intepatoare are “o actiune protectoare foarte semnificativa” in limitarea efectelor coagularii sangelui cu nivel mare de colesterol.

 Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine si, astfel, de a ajuta ficatul sa se odihneasca. Este un stimulent dovedit al sucurilor  gastrice si ajuta la stimularea si intensificarea fluxului sanguin prin ficat. Daca usturoiul nu e tolerat, cauza e o deficienta a organelor digestive – mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat in stare buna nu se va revolta niciodata impotriva unui element atat de natural si benefic ca usturoiul.

 Usturoiul ajuta mult in problemele aparatului genital feminin. Bufeuri? Incercati usturoiul. Depresie? Puneti putin usturoi in salata. Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele, oboseala sau agitatia, balonarea, umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii, umflarea si sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele, anemia, problemele tiroidiene – toate au fost rezolvate de usturoi sau de substantele pe care le contine usturoiul. Emenagog dovedit, stimuleaza fluxul menstrual. Este un remediu milenar pentru problemele femeilor. Astazi, stim ca abilitatea usturoiului de a mari absorbtia de vitamina B1 in organism poate fi de o valoare extrema pentru alungarea greturilor matinale, a sindromului premenstrual si a multor altor probleme.

Concluzionand: ar fi bine sa nu va lipseasca usturoiul din case! Si ar fi de preferat sa il cumparati direct din piata si sa va asigurati ca este natural pentru a beneficia de toate proprietatile acestuia.

Adauga un comentariu

*