Intareste-ti natural sistemul imunitar

Ca sa treci sanatos prin sezonul rece, ai grija, in primul rand, cum te hranesti. Renunta la fast food-uri, la mancarea pe fuga, si obisnuieste-te sa consumi mancare gatita. Ingredientele din ciorbe, tocanite si salate sunt adevarate farmacii care-ti ofera nutrientii necesari pentru ca organismul tau sa functioneze in conditii normale.

 Vara si toamna sunt sezoanele care ne ofera cea mai bogata paleta de alimente proaspete de care ne putem folosi pentru a asimila nutrientii necesari. Aceasta oportunitate nu trebuie ratata, pentru ca organismul trebuie sa fie pregatit pentru vremea capricioasa si nivelul redus de lumina naturala din sezoanele reci, perioade in care forta, energia si imunitatea sunt la cote de avarie.

 Fructele, sursa de vitamine

Vara si la inceputul toamnei ne bucuram de abundenta de capsune, cirese, caise, mere, afine, mure si alte fructe bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti benefici. De asemenea, legumele proaspete sunt si ele disponibile pentru a fi preparate sau, cel mai bine, consumate crude. Pe masura ce inaintam in toamna optiunile sunt mai putin numeroase si avem tendinta de a consuma cat mai multe preparate din carne. Sunt insa cateva fructe, legume si plante la care putem apela chiar si acum pentru un nivel optim de energie si imunitate.

Strugurii sunt recomandati pentru vitaminizare, remineralizare si refacerea organismului dupa efort fizic intens. Acestia contin vitamina A, vitamine din complexul B, precum si vitaminele C, E, D si P. De asemenea, in struguri se regasesc minerale ca magneziul, calciul, sodiul, fosforul, potasiul si fierul.

Merele sunt alte fructe tomnatice, iar citricele ca portocalele, grapefruitul sau mandarinele vor fi din ce in ce mai usor de gasit. Acestea sunt recunoscute pentru continutul ridicat de vitamina C, eficienta in cresterea imunitatii.

Varza, morcovul si conopida, legume benefice pentru energie si imunitate

Printre legumele benefice pentru energie si imunitate se numara varza, morcovul, sau conopida. Atat varza creata, cat si varza de Bruxelles sunt bogate in vitaminele A, C si K si au proprietati antioxidante, antitumorale si antiinfectioase. Vitaminele C si K, precum si cateva vitamine din complexul B (de exemplu B1, B2, B6) se regasesc si in conopida, iar morcovul are o concentratie mare de vitamine A, C si B2, fiind tonic, antianemic si remineralizant. Varza este recomandata si pentru continutul de calciu si magneziu, minerale care trebuie suplimentate in special in sezoanele reci.

Aminoacizii, acizii grasi, antioxidantii si enzimele digestive, nutrienti suplimentari necesari

Pe langa vitamine si minerale in categoria nutrientilor care ofera energie si imunitate se afla si antioxidantii, aminoacizii, enzimele digestive precum si acizii grasi Omega 3, 6 si 9.

Aminoacizii contribuie la sinteza proteinelor, iar glutamina, de exemplu, are rol si in stimularea sistemului imunitar si in refacerea organismului dupa efort fizic si stari de convalescenta. Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 combat variatiile starilor emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii.



 

Adauga un comentariu

*