Exercitiu de testare a Planului de Urgenţă Externă al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. BORZEȘTI

Joi, 26 septembrie,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a efectuat un exerciţiu de testare a Planului de Urgenţă Externă al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. – Borzești.  

La rampa de încărcare cisterne C.F. din cadrul Depozitului de Clor, în timpul încărcării unei cisterne cu clor lichid, s-a produs o fisură la conducta de alimentare, între ventilele de închidere aferente rezervorului TK803/6 şi ventilul de tip Gestra de pe cisternă, ducând la scurgerea a aproximativ 24 Kg clor lichid, cu degajarea în atmosferă a 7704 litri clor – fază gazoasă – (1 Kg. clor lichid dezvoltă în atmosferă 328 l clor – fază gazoasă), punând în pericol comuna Ştefan cel Mare. 

În acest context, la ora 11.10, I.S.U.J. Bacău este anunţat despre accidentul produs. Garda de Intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti s se deplasează la faţa locului cu tehnica de intervenţie din dotare. În urma executării recunoaşterii şi culegerii datelor din teren se constată că la rezervorul TK803/6 se degaja în atmosferă o cantitate mare de clor, echipa tehnică de intervenţie a S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Borzeşti lucrează la izolarea rezervorului și oprirea degajării de clor în atmosferă.

De asemenea, se constată că activitatea este oprită, iar angajaţii părăsesc locurile muncă deplasându-se spre locurile de adunare/evacuare. Din nefericire, un muncitor aflat la locul incidentului este intoxicat, aflându-se în stare de inconştienţă. Personal din rândul salariaţilor acuză stări de şoc, greţuri, pierderi de memorie.

De asemenea, se constată că activitatea este oprită, iar angajaţii părăsesc locurile muncă deplasându-se spre locurile de adunare/evacuare. Din nefericire, un muncitor aflat la locul incidentului este intoxicat, aflându-se în stare de inconştienţă. Personal din rândul salariaţilor acuză stări de şoc, greţuri, pierderi de memorie.

Conducerea intervenţiei este preluată de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău. Acesta ordonă punerea în aplicare a Planului de înştiinţare şi alarmare şi stabileşte Centrul de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la sediul inspectoratului.

La ora 11.15, se dispune preşedintelui Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Oneşti şi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ştefan cel Mare, introducerea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE”.

Alături de forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău şi echipajele de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Onești, precum şi personalul angajat al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Borzeşti, la exerciţiu vor mai participa: Grupul de suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de explozii mari la suprafaţă şi în subteran, accidente chimice şi avarii deosebit de grave la conducte magistrale şi urbane; Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău; Inspectoratul de Jandarmi al judeţului Bacău; Serviciul de Ambulanţa Bacău; Direcţia de Sănătate Publică Bacău; Spitalul Municipal Oneşti; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Oneşti; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ştefan cel Mare; reprezentanţi ai operatorilor economici clasificaţi din punct de vedere al Directivei SEVESO II; Laboratorul mobil prelevare monitorizare factori de mediu; Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău; Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Bacău; Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Borzeşti.

Prin intermediul exerciţiului de joi, 26 septembrie, s-a urmărit testarea viabilităţii Planului de Urgenţă Externă al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Borzeşti şi identificarea elementelor necesare îmbunătăţirii acestuia; perfecţionarea deprinderilor personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă a localităților Oneşti, Ştefan cel Mare, Gura Văii, precum şi a celulei de urgenţă a S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Borzeşti, pentru organizarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie în caz de accident chimic, urmat de degajarea în atmosferă de substanţe toxice periculoase; antrenarea tuturor forţelor participante în ducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a urmărilor dezastrului; verificarea modului de organizare a evacuării populaţiei; îmbunătăţirea cooperării între instituţiile participante şi testarea aplicabilităţii planului de cooperare între unităţile Ministerului Afacerilor Interne în caz de dezastre.

Adauga un comentariu

*