Guvernul Boc a luat de la FMI 13,4 miliarde de euro. Azi a venit vremea să dăm banii înapoi: 655 milioane de euro, prima tranşă

România plăteşte astăzi 655 de milioane de euro către FMI. Banii reprezintă prima tranşă din împrumutul de 13,4 miliarde de euro, luat de Guvernul Boc în urmă cu 3 ani, de la Fondul Monetar Internaţional.

Următoarele 2 tranşe vor fi plătite în noiembrie şi în decembrie. În total, România plăteşte în acest an 1,63 miliarde de drepturi Speciale de Tragere, reprezentând 1,9 miliarde de euro.

Cea mai dificilă perioadă va fi însă anul viitor, când ţara noastră va rambursa nu mai puţin de 5,2 miliarde de euro. Din aceştia, 320 de milioane de euro reprezintă doar dobânda.

Nota de plată lăsată moştenire de Guvernul Boc se ridică la alte  4,75 miliarde de euro, pentru anul 2014. Suma ar putea fi chiar mai mare la momentul respectiv, din cauză că se calculează în Drepturi Speciale de Tragere, moneda FMI care s-a apreciat considerabil în ultimii ani.

România rambursează ultima tranşă din împrumutul luat de la FMI deabia în 2015, când bugetul statului va fi „uşurat” de încă 1,4 miliarde de euro. Însă, în acelaşi an, vom începe să dăm înapoi cei 5 miliarde de euro împrumutaţi de Guvernul Boc de la Comisia Europeană.

Până în 2015, România va plăti în total, doar către FMI, 13,4 miliarde de euro .

Adauga un comentariu

*