Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că perioada în care poate fi ţinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie fiind vorba despre alegeri anticipate, respectiv demisia guvernului.

Cristian Preda scrie pe blogul personal că mandatul actualului Parlament încetează pe 19 decembrie 2012, fiindcă Senatul şi Camera şi-au început existenţa legală în a şasea legislatură pe 19 decembrie 2008, după ce se reuniseră pentru întâia dată cu patru zile mai devreme.

„Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie, fiindcă noul Parlament trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile după ţinerea scrutinului. Când Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen în noiembrie, era neinformat”, susţine Preda.Potrivit europarlamentarului PDL, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie este vorba despre alegeri anticipate şi ar trebui urmată procedura care presupune demisia guvernului, urmată de două tentative eşuate de a învesti un nou guvern, apoi de dizolvarea Camerelor.

„În schimb, data ultimă la care pot avea loc alegeri pentru a şaptea legislatură e 19 martie 2013, fiindcă în Constituţie se spune că un scrutin se ţine în maximum 3 luni după ce se încheie mandatul Parlamentului în funcţie”, mai notează Preda.

„Astfel, perioada în care poate fi ţinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012-19 martie 2013”, conchide el.

Cristian Preda menţionează că, pentru a construi această interpretare, a folosit în primul rând articolele 63 şi 70 din Constituţie, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca şi procesele verbale ale primelor şedinţe din actuala legislatură.

Conform articolului 63 din Constituţie, „Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora”. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Articolul 70 al Legii fundamentale stabileşte că „deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului”.

„Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia”, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaţilor.

„Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori”, stabileşte Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menţionat că „validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta”.

Comentarii

  1. Anonymous a zis:

    Si acum pdl o sa observe ca nu mai are nici o sansa sa mai castige vre-un loc in parlament.Dupa ce taticil lor Tiran Basescu ne-a facut noua , romanilor , nici un copil amarat si portocaliu nu o sa mai vada parlamentul vreodata.

  2. Cu intarziere, dl preda! Deja s-a stabilit data alegerilor parlamentare. Calmati-va! Oricum pdl-ul nu va mai intra in Parlament. Referendumul si localele ne-au aratat un lucru foarte important anul acesta. Pdl-ul nu mai are nicio sansa de a trece de pragul electoral pe 2 decembrie! Sustinatorii pdl s-au imputinat atat de tare incat e foarte greu de crezut ca altul va fi rezultatul.

  3. anamaria205 a zis:

    Romaniei i se va face dreptate! Pedelistii vor pleca usor, usor de la conducere, lasandu-le cale libera celor de la USL, care s-au dovedit a fi buni conducatori!

  4. La alegerile parlamentare vom avea grija sa nu lasam nici un om de-a lui Basescu in Parlament. E timpul sa scapam de acesti oameni care au ignorat vointa a 7,5 milioane de romani.

  5. Anonymous a zis:

    Este timpul ca pdl-ul sa-si faca bagajele.Acesti nu mai au nici o legitimitate in romania.Poporul o sa decida la final ca acesti caini portocalii sa fie aruncati in strada.

  6. Veronica a zis:

    Dupa ce peste 50% din populatia reala a Romaniei a votat DA pe 29 iulie pentru suspendarea lui Basescu e calr ca PD-L, partidul sau de suflet, nu va mai prinde Parlamentul!

  7. Pe 2 decembrie PDL-ul v-a fii scos din parlament. Avem nevoie de oameni corecti la conducerea acestei tari.

  8. mariejeanne a zis:

    Dupa o mare inselaciune si tradare a poporului, Basescu a mostenit o functie goala, cea de presupus presedinte. Acum va vedea ca partidul lui de suflet nu va fi reprezentat in Parlament si nu va mai avea ce cauta in scena politica! Cum iti asterni, asa dormi!

Adauga un comentariu

*