PS Ioachim Băcăuanul, la Filipeşti:Întrunirea administrativă în Protopopiatul Buhuşi

Preoţii din Protopopiatul Buhuşi au participat la întrunirea lunară. Şedinţa a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul şi a avut loc în parohia Filipeşti, păstorită de pr. Ioan Băisan.

În Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din parohia Flipeşti a avut loc  şedinţa administrativă cu preoţii Protopopiatului Buhuşi. Programul întrunirii a început cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de către un sobor de preoţi, în lăcaşul de închinăciune al parohiei. După întâmpinarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a fost oficiată slujba Te Deumului, apoi a urmat referatul „Administraţia parohială în contextul noilor dispoziţii ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române” pregătit de către pr. Gelu Albu Chiribău de la parohia Iteşti (referent) şi de pr. Vasile Teacă de la parohia Galbeni (coreferent). „Protopopiatul Buhuşi a luat iniţiativa ca în fiecare lună să organizeze o conferinţă administrativă într-o parohie din protoierie. Întrunirea din această lună a avut loc în biserica parohiei Filipeşti. Locaţia nu a fost aleasă întâmplător, întrucât pe aici au trecut şi moaştele Sfintei Parascheva în pelerinajul său prin Moldova din 1947. Iată cum a rânduit Dumnezeu ca peste ani pr. Ioan Băisan să ceară ca această întâlnire să se desfăşoare în parohia ocrotită de Sfânta Parascheva. În cadrul şedinţei a fost făcută o retrospectivă a activităţilor de săptămâna trecută dedicate episcopului Melchisedec Ştefănescu, la care preoţii acestui protopopiat au participat. Considerăm că astfel de întruniri sunt binecuvântate mai ales pentru preotul care este angajat în viaţa misionară a credincioşilor”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul, care a amintit că Protopopiatul Buhuşi a fost înfiinţat în urmă cu doi ani, având 40 de parohii.

Şedinţe administrative în parohiile protopopiatului

„Protopopiatul Buhuşi a devenit unul din protopopiatele dinamice ale Eparhiei Romanului şi Bacăului. Preoţii, fiind uniţi, s-au angajat în a aplica hotărârile noastre. Această protoierie are şi două mănăstiri importante pentru eparhia noastră, Mănăstirea Runc şi Mănăstirea Ciolpani. Prin participarea la această întrunire, am dorit să fim în mijlocul preoţilor şi credincioşilor pentru a aduce un plus de eficienţă în misiunea care ne este încredinţată de Biserică”, a spus PS Ioachim Băcăuanul. După cum ne-a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, la şedinţa administrativă s-a stabilit ca, în perioada următoare, preoţii şi credincioşii să organizeze pelerinaje la Centrul eparhial Roman pentru a vizita Complexul „Episcop Melchisedec”. „PS Ioachim a ţinut în mod expres să vină la această şedinţă întrucât s-a stabilit ca întrunirile lunare să aibă loc în câte o parohie a protopopiatului. Preasfinţia Sa a binecuvântat astăzi (n.r. ieri) lucrarea atât de frumoasă a părintelui Ioan Băisan, care a ridicat biserica parohială şi aşezământul social-filantropic”, a amintit pr. protopop Vasile Cozma.

Adauga un comentariu

*