SIF MOLDOVA versus IASITEX, pentru un credit de 700.000 de euro

Reprezentantii Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova au dat in judecata SC Iasitex SA. Reclamantii le cer judecatorilor din cadrul Tribunalului Judetean sa anuleze trei articole dintr-o hotarare a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) a societatii comerciale iesene din data de 15 iulie 2011.

Sefii SIF Moldova solicita instantei radierea mentiunilor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). In plus, reclamantii au cerut trimiterea unei copii a sentintei catre ONRC. SIF Moldova este unul dintre actionarii companiei iesene, avand, la data la care a avut loc AGOA, 29,0269% din capitalul social (611.069 de actiuni). Supararea celor de la SIF Moldova a pornit de la adoptarea articolelor 3, 4 si 5 de catre actionariatul majoritar al societatii comerciale. Reclamantii au mentionat in cererea adresata instantei de judecata ca, la data amintita, au participat la AGOA, in cadrul careia s-au luat mai multe decizii referitoare la viitorul Iasitex SA.Printre aceste decizii au fost si cele referitoare la contractarea unui credit in valoare de 700.000 de euro si garantarea acestui imprumut cu un activ din judetul Neamt („Centrul de Perfectionare a Cadrelor”, din Tarcau), precum si desemnarea persoanelor abilitate sa reprezinte compania la punerea in aplicare a acestor hotarari.

„Nu exista o motivatie pentru a lua imprumutul!”

Reclamantii s-au plans ca, desi au votat impotriva acestor decizii, ele au fost adoptate de catre majoritatea actionariatului Iasitex SA. In opinia reprezentantilor SIF Moldova, nu a fost explicat scopul contractarii unui credit si garantarea acestuia. Mai mult, acestia au mentionat ca articolele respective ar fi lovite de nulitate, deoarece „sunt de natura a prejudicia grav interesele SIF Moldova si, in convocarea sedintei, nu a fost explicat in mod clar de ce este necesar acel imprumut”.„Nu exista o motivatie pentru contractarea acestui credit, hotararea fiind luata cu abuz de majoritate”, a precizat Costel Cocea, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al SIF Moldova. Primul termen al acestui dosar a fost stabilit pentru data de 6 aprilie.

Banii, necesari pentru o investitie

Aceasta nu este prima data cand cele doua societati se contreaza in instantele de judecata iesene din cauza unor decizii ale Adunarii Generale a Actionarilor companiei Iasitex SA. In trecut, au aparut mai multe dosare pe rolul Tribunalului Iasi, tocmai din cauza neintelegerilor ivite intre actionariatul majoritar si SIF Moldova. Reprezentantii Iasitex SA au refuzat sa comenteze pe marginea dosarului. Nu avem nimic de comentat. Este dreptul fiecarei persoane sa introduca o actiune in instanta. Judecatorii vor decide cu privire la acest dosar. Acel credit este necesar societatii comerciale Iasitex pentru a face o investitie intr-o alta firma, la care suntem actionari majoritari”.

Adauga un comentariu

*