Comisia Electorala din Rusia: Vladimir Putin a castigat alegerile din primul tur, cu 61,8 in voturi

Premierul rus Vladimir Putin a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, obtinand 61,8% din voturi dupa numararea a 14,5% din buletine, a anuntat Comisia Electorala rusa, citata de AFP.

Cronologia evenimentelor (ora Romaniei):

ora 19:30 Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea cu 17,82% din voturi.

Un sondaj realizat la iesirea de la urne de institutul Vtiom il credita pe Putin cu 58,3 la suta din voturi.

Pe locul al treilea se afla populistul Vladimir Jirinovski, cu 8%, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5%) si pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67%).

Aceste procente au fost difuzate chiar la ora 21.00 (19.00 ora Romaniei), la inchiderea ultimelor birouri de vot din Kaliningrad, enclava rusa situata intre Polonia si tarile baltice.

Sondajul Vtiom il plaseaza pe Prohorov pe locul al treilea, cu 9,2% din voturi.

ora 19:09 Premierul Vladimir Putin ar fi obtinut 58,3% din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Reuters, in schimb, anunta ca Vladmiri Putin ar fi obstinut chiar 59,3% din voturile cetatenilor rusi.

Iar Russia Today sustine ca premierul a trecut linistit de alegeri, adunanad 61,8% din voturi. Datele provin de la Comitetul Central Electoral rus.

Tot Russia Today scrie ca urmatorul in clasamentul alegerilor este Gennady Zyuganov, care o obtinut 17,7% din voturile alegatorilor.

ora 16:10 Rusii au votat astazi pentru un nou presedinte. Vorba vine „nou”. Cu toate protestele din ultima vreme, sondajele aratau ca Vladimir Putin ar putea castiga un nou mandat la Kremlin inca din primul tur.

Rata de participare la alegerile prezidentiale din Rusia era de 47,6% la ora 15.00 (13.00 ora Romaniei), a anuntat duminica vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale ruse, Stanislav Vavilov, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

In regiunile din Caucazul de nord, peste 50% dintre alegatori mersesera la urne la aceeasi ora, a anuntat Comisia Electorala locala. In nord-vestul tarii, rata cea mai mare de participare a fost inregistrata in Republica Komis.

Niveluri ridicate de participare au fost inregistrate si in regiunea Vologda si in districtul autonom Nenet. In acelasi timp, la Sankt-Petersburg votasera doar 35,35% dintr alegatori. In total, 110 milioane de cetateni rusi, dintre care doua milioane in strainatate, sunt chemati la urne pentru a-si alege noul presedinte pentru un mandat de sase ani.

Partea vesela a alegerilor din Rusia. Momente memorabile din sectiile de votare. VIDEO

ora 13.10 Trei militante ale miscarii feministe ucrainene FEMEN au manifestat topless in sectia in care a votat Vladimir Putin, marele favorit la alegerile prezidentiale, inainte de a fi retinute de politie. Tinerele, cu sanii goi, si-au scris cu negru pe piept „Fur pentru Putin”.

Agentii de securitate si politistii le-au retinut imediat si fara menajamente. Potrivit site-ului lor, femen.livejournal.com, cele trei militante voiau sa fure urna in care cu cateva minute mai devreme actualul premier isi introdusese buletinul de vot. Ele strigau: „Putin hotul!”.

ora 12.45 Doi barbati au murit, in urma unor atacuri de cord, in doua sectii de votare diferite, in timpul alegerilor prezidentiale din Rusia, relateaza RIA Novosti, in editia electronica. Unul dintre ei, in varsta de 65 de ani, membru al unei comisii electorale locale din Zelenograd (nordul Moscovei), a mers intr-o pauza de tigara cu cateva minute inainte de deschiderea sectiei de votare, cand a suferit atacul de cord si a murit inainte ca ambulanta sa ajunga la fata locului.

Un alt barbat, in varsta de 53 de ani, a fost externat din spital in urma cu doua zile si a murit in urma unui infarct dupa ce a votat la Omsk, in vestul Siberiei.

ora 12.30 Premierul rus Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidentiale din Rusia, a votat impreuna cu sotia sa, Liudmila, intr-o sectie de votare din Moscova, dupa ce „a dormit bine” si a facut „cateva exercitii”, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica. Cei doi au ajuns la sectia de votare nr.2079 de la Academia Rusa de stiinte din sud-vestul Moscovei, duminica dupa-amiaza. Unul dintre jurnalistii care il asteptau pe premier l-a intrebat daca si-a contactat echipa de campanie pentru a verifica informatiile cu privire la presupusele nereguli. „Am dormit bine, am facut cateva exercitii si am venit aici. Nu am luat legatura cu echipa”, a declarat el.

Ca raspuns la o intrebare despre rata de participare la vot, Putin a declarat ca se asteapta ca un numar mare de persoane sa vina la urne. „Sunt increzator ca oamenii vor demonstra responsabilitate in aceasta privinta”, a declarat el. Ceilalalti candidati, Vladimir Jirinovski, Serghei Mironov, Mihai Prohorov si Ghennadi Ziuganov au votat deja. Presedintele rus in exercitiu Dmitri Medvedev si sotia acestuia Svetlana au votat intr-o sectie situata intr-o scoala din Moscova.

ora 12.00 Vladimir Putin a promis ca sistemul de camere web instalat in fiecare sectie de votare din Rusia va permite verificarea modului in care s-au desfasurat alegerile dar duminica acesta functiona mai mult sau mai putin bine, au anuntat observatorii, relateaza AFP. Site-ul oficial http://webvybory2012.ru ar trebui sa difuzeze in timp real imagini de la cele 180.000 de camere web instalate in 90.000 de sectii de vot. Acesta poate fi accesat de toti cei care s-au inregistrat in prealabil si permite, teoretic, supravegherea scrutinului in fiecare birou de vot din Rusia.

In patru sectii de votare din Mahacikala, in Daghestan (Caucazul rus), unde un jurnalist al AFP a urmarit duminica dimineata votul prin intermediul acestor camere, calitatea transmisiunii este mult prea proasta pentru a putea vorbi despre o posibilitate reala de control la distanta: urna nu se poate vedea, imaginile au fost blocate timp de mai multe minute, a disparut sunetul si au fost dificultati de conectare.

Biroul de vot nr.993 din Mahacikala este echipat cu doua camere web, una arata imagini de la birourile comisiei, iar alta de la cele doua urne si cabinele de vot. Dar camera este fixata in asa fel incat imaginea sa permita controlarea unei singure urne. Cealalta este in afara cadrului, iar camera web nu permite sa se vada ce se intampla acolo. Calitatea transmisiunii varia in cursul diminetii, imaginea se bloca sau disparea cateva momente. In biroul de vot nr.1090 din Mahacikala, camera nu arata decat o urna din doua.

La Iakutk (in Siveria de est), situatia este mai buna, in birourile de vot nr.703 si 704 camerele sunt bine dispuse, se pot vedea cele doua urne si se poate controla daca cetatenii depun un singur buletin de vot. Contactat prin telefon de AFP, serviciul de presa al Comisiei Electorale Centrale nu a fost in masura sa comenteze problemele tehnice care impiedica functionarea site-ului webvybory2012.ru.

ora 11.30 Rata de participare la alegeri a depasit 15% in primele doua ore de vot, a anuntat Comisia Electorala Centrala duminica, relateaza RIA Novosti. „Rata de participare a ajuns la 15,3 la suta la 10.00 ora Moscovei (08.00 ora Romaniei)”, a declarat Stanislav Vavilov, vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale.

ora 11.00 Partidele de opozitie si o organizatie neguvernamentala rusa denunta fraude in mai multe sectii de votare din tara inca de la primele ore ale procesului electoral care ar urma sa il readuca la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin, relateaza AFP. „Aceleasi persoane voteaza in birourile de vot nr.2164 si 2166” din Moscova, sustine pe site-ul sau partidul democrat Iabloko, ce a trimis numerosi observatori la aceste alegeri.

„La Vladivostok, in biroul nr.155, alegatorii au descoperit (la sosire) ca deja votasera”, afirma partidul, al carui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat la sfarsitul lui ianuarie pe motiv ca a inregistrat nereguli in strangerea celor doua milioane de semnaturi de sustinere.

Partidul comunist denunta si el o serie de fraude, cum ar fi cea comisa, potrivit observatorilor, intr-o sectie din regiunea Kirov (la est de Moscova), unde un teanc de buletine a fost aruncat in urna. Organizatia neguvernamentala Golos, care realizeaza online o carta a fraudelor interactiva (http://www.kartanarusheniy.ru) in cooperare cu editia rusa a revistei americane Forbes, a numarat pana la 12.30 ora Moscovei (10.30 ora Romaniei) cateva sute de nereguli.

ora 07.00 „Sectiile de vot s-au deschis asa cum era prevazut, totul se desfasoara bine”, a declarat duminica dimineata prin telefon Oksana Balinina, vicepresedinte al Comisiei electorale din districtul Ciukotka, situat in extremitatea orientala a Siberiei.

Rusia se intinde pe noua fusuri orare, locuitorii din Ciukotka fiind primii care voteaza in acest scrutin care se va incheia duminica la ora 17:00 GMT (19:00, ora Romaniei) la Kaliningrad (vest). Aproximativ 109 milioane de alegatori sunt chemati la urne, iar primele estimari ale rezultatelor vor fi cunoscute dupa ora 21:00 (19:00, ora Romaniei).

Vladimir Putin, marele favorit al acestui scrutin, este creditat cu aproximativ 60 la suta din intentiile de vot, conform celor mai recente sondaje publicate la sfarsitul lunii februarie. Insa opozitia a facut tot posibilul pentru a mobiliza alegatorii si a impune un al doilea tur de scrutin celui mai puternic om din Rusia, care a detinut deja functia de presedinte din 2000 pana in 2008, dar care si-a vazut popularitatea in declin.

Acesta concureaza cu alti patru candidati: comunistul Ghennadi Ziuganov (clasat al doilea conform sondajelor), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul si noul venit pe scena politica Mihail Prohorov si centristul Serghei Mironov.

Insa toti s-au abtinut de a il ataca direct pe fostul agent KGB si niciun membru al opozitiei radicale fata de Vladimir Putin nu a fost autorizat sa participe. Coalitia opozitiei care a organizat dupa alegerile legislative din decembrie – marcate conform acestora de fraude masive – proteste de amploare, fara precedent la Moscova de 12 ani, a calificat deja acest scrutin ca fiind non-democratic.

Confruntat cu aceasta contestare, aproximativ 180.000 de camere de supraveghere au fost instalate in 90.000 de sectii de vot (dintr-un total de 95.000) in Rusia, la initiativa lui Putin, cu scopul declarat de a evita fraudele electorale.

Pentru misiunea de observare electorala a Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE) din Rusia, instalarea acestor camere nu garanteaza absenta fraudelor, deoarece camerele nu pot filma mai ales procesul de numarare a buletinelor de vot si de inregistrare a rezultatelor.

Adauga un comentariu

*